Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναλύσεις περί «συγκεντρωτισμού»

1680615

Στοιχεία αναλύσεων για το «συγκεντρωτισμό» που συνεπάγεται η σχηματοποίηση των «συμμαχιών» είδαν το φώς της δημοσιότητας με τους δέκα carriers, σύμφωνα με τον Drewry να ελέγχουν το 82% του παγκόσμιου στόλου. Αν και οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν περί του τι ελέγχει ποίος και τι δυναμικό σε TEU’s αντιπροσωπεύει η πραγματικότητα είναι μία. Οι συμμαχίες ήδη έχουν λάβει τον τίτλο της «επόμενης μέρας» σε ένα τομέα που τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκε την κριτική από αναλυτές για τους αργούς ρυθμούς που ακολούθησε αλλά και άλλες επιλογές οι οποίες οδήγησαν τις εταιρίες να περάσουν «στο κόκκινο» από πλευράς κερδοφορίας.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι ενδιαφέρον είναι και κείνο για την χρήση πλοίων του τομέα μικρότερων κατηγοριών σε δυναμικό τα οποία αρχικά είχαν εκ των «προώρων καταδικαστεί» με την εμφάνιση των γιγάντων.

Ωστόσο τα στοιχεία εξαμήνου δείχνουν ότι μέσα στο τρέχον έτος οι «συμμαχίες» τα αξιοποίησαν σε κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε τέτοιο καλό βαθμό που ακόμη και σήμερα παρα την τεχνολογική κούρσα μεγάλα λιμάνια στην Ευρώπη κυρίως αντιμετωπίζουν «ασφυκτικές πιέσεις» από φορτία είτε στη συγκέντρωση είτε στη διασπορά τους.

Με τις αρμόδιες αρχές να δίνουν το «πράσινο φως» σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα ο «συγκεντρωτισμός» μάλλον φαίνεται ότι δεν ήταν βλαπτικός κυρίως για το παγκόσμιο εμπόριο που είδε την αξιοπιστία των εταιριών να ανεβαίνει και τις τιμές διαμετακόμισης να παραμένουν, προς ώρας τουλάχιστον, σε γήινα πλαίσια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter