Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυτιλιακό κέντρο το Αμβούργο μετά το Brexit;

amvourgo 00ok

Φαίνεται να «κερδίζει πόντους» το Αμβούργο σε σχέση με άλλα ναυτιλιακά κέντρα που «εποφθαλμιούν» τις επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στη ναυτιλία που είναι εγκατεστημένες στο City του Λονδίνου για μετεγκατάστασή τους στην μετά Brexit εποχή. Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις να έχουν γίνει αποκαλύπτοντας ένα πρόσφορο έδαφος καθώς είναι γνωστό ότι η Γερμανία φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στην Ευρωπαϊκή ναυτιλιακή σκηνή.

Αν και οι ενδείξεις για ενδεχόμενο μεταφοράς του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών «δείχνουν» ως πρώτη επιλογή της Φρανκφούρτη εντούτοις το Αμβούργο με τις υποδομές περί το λιμάνι του που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια «παίζει δυνατά» δεδομένης και της ποικιλόμορφης παρουσίας του να ναυτιλιακά δρώμενα ως ένα εκ των ισχυρότερων σε επίπεδο Ε.Ε. λιμάνι.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία έρευνας της Ernst & Young στα οποία και αναφέρεται σήμερα με δημοσίευμά της η «naftemporiki.gr» τουλάχιστον από τον χρηματοπιστωτικό τομέα το 54% επιλέγει για προορισμό τη Γερμανία με την Ολλανδία να ακολουθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 33% η οποία επίσης διακρίνεται στον ευρωπαϊκό λιμενικό τομέα με τα επίσης κομβικής σημασίας λιμάνια που διατηρεί.

Να σημειωθεί ότι το χρηματοπιστωτικό πεδίο είναι εκείνο που δημιουργεί την πλέον σοβαρή παράμετρο που υπολογίζει το σύνολο σχεδόν των υποστηρικτικών προς τη ναυτιλία δραστηριοτήτων και άρα μία πιθανή μετεγκατάσταση θα οδηγούσε σε βάθος πενταετία και την αποχώρηση άλλων τομέων από το Λονδίνο.

Ωστόσο απέναντι στα όποια σενάρια έχουν «πυροδοτηθεί» υπάρχουν εκείνα που αναφέρονται στην ενδεχόμενη οικονομικο-πολιτική αστάθεια στην ΕΕ και πολύ περισσότερο εκείνο το σενάριο που θέλει την Βρετανική κυβέρνηση να υιοθετεί μέτρα που όχι μόνο θα απομακρύνουν το «ναυτιλιακό πακέτο» αλλά τουναντίον θα το προσελκύσουν με μία δέσμη πολυεπίπεδων μέτρων οι πτυχές των οποίων δεν έχουν προς ώρας διαφανεί.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter