Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκσυγχρονίζονται τα σιδηροδρομικά terminals

amvourgo limani 053678

Καθώς διαφαίνεται ότι το τρέχον έτος τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα «δώσουν τις μάχες των σιδηροδρόμων» το ενδιαφέρον στρέφεται στις ταχύρυθμες αναμορφώσεις αλλά και στα ανάλογα εκσυγχρονιστικά προγράμματα. Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία στην πλειοψηφία τους τα λιμάνια της Β. Ευρώπης έχουν ήδη δρομολογημένα προγράμματα ανάπτυξης των σιδηροδρομικών εξυπηρετήσεων με κορυφαία περίπτωση το λιμάνι του Αμβούργου -HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA )-όπου ο εκσυγχρονισμός των σχετικών υποδομών έχει προχωρήσει μέχρι το επίπεδο του λογισμικού που ελέγχει τις αφιερωμένες στις φορτοεκφορτώσεις που γίνονται επι των εμπορικών συρμών ειδικές γερανογέφυρες. Βασικός στόχος των υπό εκσυγχρονισμό εξειδικευμένων terminals είναι η βελτίωση των χρόνων απόκρισης αλλά και των χρόνων σύνθεσης εμπορικών συρμών.

Αναλυτές του τομέα επισημαίνουν ότι έχει καταστεί σαφές πως μέσα στην διετία θα έχει , ελέω και του σιδηροδρόμου, αναμορφωθεί πλήρως το σκηνικό των logistics καθώς το «δυνατό χαρτί στο παιχνίδι των μεταφορών» στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι ο σιδηρόδρομος. Από την άλλη πλευρά πάντως και λιμάνια σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία τρέχουν με τους δικούς τους ρυθμούς εκσυγχρονιστικά προγράμματα αν και το κέντρο βάρους παραμένει στη δρομολόγηση υπερ-ταχέων εμπορικών συρμών μεταξύ λιμένων τους ως «αντιστάθμισμα» των προσπαθειών των βόρειων λιμένων της ΕΕ.

Τέλος σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η θέση σε λειτουργία του μεγαλύτερου στην Ευρώπη σιδηροδρομικού τούνελ που μειώνει αποστάσεις μεταξύ βορρά – νότου έχει ωθήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο της παροχής συνδυασμένων μεταφορών και δη εκείνων που αφορούν τραίνα και πλοία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter