Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ψηλαφίζει» η αγορά το Σουέζ

suez canal egypt 615

Σειρά σεναρίων όσον αφορά τη συμπεριφορά της φορτηγού ναυτιλίας και ιδιαίτερα του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους ουσιαστικά λίγα 24ωρα προ της επισήμου έναρξης λειτουργίας του νέου παράλληλου καναλιού στο Σουέζ. Τα σενάρια στηρίζονται στις αξιολογήσεις του κόστους διέλευσης προς τις τιμές διακίνησης σε συσχετισμούς με τα κόστη των πετρελαιοειδών αλλά και της εναλλακτικής ρότας περίπλου της Αφρικής ιδιαίτερα για γραμμές Ασίας-ΗΠΑ.

Μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι το νέο παράλληλο κανάλι θα προσελκύσει περισσότερη κίνηση της συνήθους καθώς ακόμη και πλοία με μεγάλα βυθίσματα – άνω των 20 μέτρων- θα μπορούν να διέρχονται χωρίς πολύωρες αναμονές που στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις έντεκα ώρες και κατά περίπτωση ανά κομβόι κατεύθυνσης.

Η διεθνής αγορά φαίνεται ότι «ψηλαφίζει» τα νέα δεδομένα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επαναπροσδιορίζουν καλώς κακώς οι ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Οι ίδιοι αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι οι εξελίξεις περί το λιμενικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωση με μέτωπο στη Μεσόγειο θα «κρίνει πολλά» από των εξελίξεων που ούτως ή άλλως έχουν δρομολογηθεί.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter