Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κούβα: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της

cuba map

Κάτι περισσότερο από έντονο καταγράφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμενικό σύστημα της Κούβας μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει δύο σκέλη.

Το ένα αφορά στην ανάπτυξη υποδομών για την υποδοχή των μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και το δεύτερο στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων εντός των ειδικών οικονομικών ζωνών που σχετίζονται με το Κουβανικό λιμενικό σύστημα.

Ήδη κατά πληροφορίες εκπρόσωποι εταιριών από Ιταλία και Γαλλία έχουν πραγματοποιήσει επιχειρηματικού τύπου επισκέψεις στην Κούβα για τη διερεύνηση των επιχειρηματικών οριζόντων στις πέριξ των λιμένων ζώνες. Η οικονομική ζώνη στο λιμάνι του Mariel είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές διότι επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να επαναπατρίζουν τα κέρδη τους χάρη σ' ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς

Όπως είχε αναφέρει το "theseanation" στις αρχές Μαΐου φέτος συμφωνία για την λειτουργία και ανάπτυξη πλατφόρμας logistics στο Κουβανέζικο λιμάνι Mariel υπέγραψε η CMA-CGM κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην Κούβα παρουσία του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η συμφωνία υπεγράφη με τη μεγαλύτερη εταιρία logistics της Κούβας την AUSA. Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει διεθνής εταιρία Γαλλικών συμφερόντων όπως η CMA-CGM στην Κούβα γεγονός που έχει και την πολιτική και οικονομική του διάσταση μετά την σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας και την έναρξη ακτοπλοϊκών δραστηριοτήτων αλλά και κρουαζιερών.

Η CMA-CGM είχε παρουσία στην Κούβα από το 2000και εντεύθεν ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της συμφωνίας που έγιναν γνωστά η CMA-CGM θα διαχειρίζεται στο Mariel 17 ha (εκτάρια) συμπεριλαμβανομένων και 12.000 τετραγωνικών μέτρων αποθηκευτικών χώρων αλλά και 5.000 κυβικών μέτρων αποθηκών-ψυγείων.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι η ATTICA GROUP η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών θαλασσίων επιβατικών μεταφορών και μέλος της Marfin Investment Group (MIG), έλαβε ειδική άδεια από το καθ' ύλην αρμόδιο U.S Department of the Treasury's Office of Foreign Assets Control (OFAC), για την παροχή υπηρεσιών μεταφορών με επιβατηγά πλοία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κούβα, μέσω της κατά 100% αμερικανικής θυγατρικής της Superfast Ferries (USA) LLC. Η ATTICA GROUP έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης προκειμένου να της χορηγηθούν οι απαραίτητες κανονιστικές και άλλες άδειες και από την κυβέρνηση της Κούβας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ήταν επίσης προγραμματισμένο να μεταβεί στην Αβάνα επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας 100 γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε εξαιτίας των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για την κρίση στην Ελλάδα.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter