Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Γιουρούσι»… παράνομων μεταναστών στο Καλαί

kalai-limani

Πρόκειται για το δεύτερο, σε λίγο χρονικό διάστημα, περιστατικό μαζικής απόπειρας παράνομων μεταναστών να επιβιβαστούν σε πλοίο στο λιμάνι του Καλαί στη Γαλλία με προορισμό τη Βρετανία. Αυτή τη φορά οι μετανάστες δεν επεχείρησαν έφοδο επί πλοίου, όπως την πρώτη φορά αλλά σε νταλίκες που ήταν σε σειρά φόρτωσης.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία 300-400 μετανάστες προσπάθησαν να ανέβουν στις νταλίκες και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν ενώ ζήτησαν και ενισχύσεις.

Εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες που κατάγονται κυρίως από το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες κατακλύζουν το Καλέ ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί μια ευκαιρία να περάσουν απέναντι, στη Βρετανία.

Οι τοπικές αρχές υπολογίζουν ότι την περασμένη εβδομάδα περίπου 1.400-1.500 άνθρωποι ζούσαν σε καταυλισμούς γύρω από το λιμάνι.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο προηγούμενο περιστατικό οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει να ληφθεί μέριμνα καθώς το φαινόμενο της υπερ-συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις λειτουργίες του λιμένα αλλά και του οικιστικού ιστού γύρω από το λιμάνι «απειλώντας» μάλιστα με «κλείσιμο» του λιμένα.

Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπογράμμισε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι οι μετανάστες αυτοί προέρχονται κατά κύριο λόγο από εμπόλεμες ζώνες και για αυτό δικαιούνται να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα.

Ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς θέλουν να καταθέσουν αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία, επικαλούμενοι ως βασικό λόγο ότι μέλη της οικογένειάς τους ζουν στη Βρετανία, εξήγησε ο διεθνής οργανισμός.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter