Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Rotterdam: Μειωμένα τέλη για «πράσινα» πλοία

roterdam-limani

Ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, το Rotterdam, προσέφερε και αυτό επιπλέον κίνητρα σε πλοία που ακολουθούν το σύστημα μειωμένων ρύπων. Σημειώνεται ότι το λιμάνι είναι ήδη μέλος του World Ports Climate Initiative.

Τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει οικονομικά οφέλη μέσω των μειωμένων λιμενικών τελών για τα πλοία που χρησιμοποιούν άλλους δείκτες. Υπό εξέταση βρίσκεται ο δείκτης αποδοτικότητας πλοίων A to G, που έχει αναπτύξει η ομάδα RightShip και η μη κυβερνητική οργάνωση Carbon War Room.

Τα νέα αυτά θα ενοχλήσουν σίγουρα κάποιους καθώς ο δείκτης RightShip Existing Vessel Design έχει επικριθεί ως ανακριβής, δεδομένου ότι χρησιμοποιούσε μια φόρμουλα σχεδιασμένη να συγκρίνει νέες ναυπηγήσεις και όχι vessels in service.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός λιμένων και ναυλωτών πλοίων εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για το σύστημα απόδοσης CO2 ως τρόπο για την αξιολόγηση της χωρητικότητας.
Το λιμάνι του Ρότερνταμ έχει ήδη προσφέρει μείωση λιμενικών τελών μέχρι και 5% σε πλοία που μπορούν να αποδείξουν μειωμένες εκπομπές NOx και SOx.

Η κίνηση προς την υποβολή εκθέσεων CO2 έρχεται τη στιγμή που το λιμάνι του Rotterdam εγκαινιάζει υπηρεσίες ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλοία που κινούνται με το συγκεκριμένο καύσιμο, στο εν λόγω λιμάνι ή και σε γειτονικά.

Το Rotterdam δεν είναι το πρώτο λιμάνι που εξετάζει το Carbon War Room devised index. Το Prince Rupert στον δυτικό Καναδά, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το σύστημα αυτό ως μέρος του δικού του περιβαλλοντικού συστήματος το 2012.

Ειδικότερα χρησιμοποιεί το EVDI και το ESI καθώς επίσης και το βορειοαμερικανικό σύστημα, Green Marine environmental stewardship programme, ενώ, αντέγραψε ως ένα βαθμό τα κίνητρα που έδωσε το λιμάνι του Vancouver, αναπτύσσοντάς τα κι άλλο.

Το Prince Rupert προσφέρει διαφορετικά επίπεδα εξοικονόμησης που κυμαίνονται από 10% για την πρώτη βαθμίδα, μέχρι και 50%. Το λιμάνι του Rotterdam προσφέρει σήμερα μια έκπτωση 5%, αν και άλλα λιμάνια θύρες προσφέρουν ευρύτερο φάσμα αμοιβών και υπηρεσιών. Περί τα 2.600 πλοία έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το ESI, ενώ τα RightShip και Carbon War Room προσπαθούν να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων του παγκόσμιου στόλου.

Το 2013, το λιμάνι του Rotterdam, δήλωσε ότι τα «κατάλληλα πλοία» εξοικονόμησαν περίπου € 1,8 εκατ (2,3 εκατομμύρια δολάρια) σε λιμενικά τέλη μέσω του ESI. Το λιμάνι Prince Rupert είδε τα πλοία να εξοικονομούν περισσότερα από πάνω από $72,000 μέσω των εκπτώσεων που τους παρασχέθηκαν.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter