Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνι Λαυρίου: Ο Προαστιακός δεν θα έρθει(;)

limani-lavrio-756

Δεν φαίνεται ότι θα «σφυρίξει τραίνο» την προσεχή διετία στο λιμάνι του Λαυρίου καθώς συγκλίνουσες είναι οι πληροφορίες ότι το εν λόγω έργο της επέκτασης του προαστιακού «κόλλησε» αυτή τη φορά στα «ακραία γραφειοκρατικά τερτίπια».

Το γεγονός αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει τη στέρηση του λιμένα από ένα σοβαρότατο «εργαλείο» ανάπτυξης του τομέα της συνδυασμένης μεταφοράς επιβατών και της ακτοπλοΐας από τη δυνατότητα να κάνει χρήση του λιμένα προκειμένου να μειώσει στο ήμισυ και πλέον τις ώρες πλου από και προς τα νησιωτικά συγκροτήματα των Κυκλάδων και του Α. Αιγαίου. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω σχεδιασμός θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς το 2010, με τις καθυστερήσεις το 2011 ενώ τώρα με τα νέα δεδομένα αν προχωρήσουν οι διαδικασίες το έργο παραπέμπεται για το 2017και...
Αιτία της νέας «καθυστέρησης» η μη δημοσίευση της προκήρυξης του «ώριμου» έργου στο ΦΕΚ και παρά το γεγονός ότι υφίσταται χρηματοδοτική στήριξη από κονδύλια της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η τελική μελέτη θα πρέπει να έχει συνταχθεί μέχρι του χρόνου.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι φορείς της ακτοπλοΐας από τις αρχές του... αιώνα που διανύουμε είχαν γνωστοποιήσει στα συναρμόδια τότε υπουργεία το «σκεπτικό τους» προτάσσοντας τότε τη σημασία του έργου για την εξοικονόμηση καυσίμων αλλά και ωρών πλου σε χρονική περίοδο όπου στον ορίζοντα είχε διαφανεί η μετέπειτα με γεωμετρική πρόοδο αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Πάντα κατά τους ίδιους κύκλους το λιμάνι χαρακτηρίζεται προσωρινά «άχρηστο» καθώς η έλλειψη μέσου σταθερής τροχιάς δεν δίνει εναλλακτικές λύσεις στο επιβατικό κοινό που αναγκαστικά πρέπει να κινηθεί , αφ όσον δεν διαθέτει ΙΧ αυτοκίνητο με τα λεωφορεία είτε από την απόληξη του προαστιακού στο αεροδρόμιο, είτε απευθείας από το κέντρο της Αθήνας.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για την σιδηροδρομική κάλυψη του εμπορικού λιμένα του Πειραιά διήρκεσαν κάτι περισσότερο από μία συναπτή εικοσαετία «χαμένων ευκαιριών».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter