Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κρουαζιέρα: Στο μικροσκόπιο και πάλι θέματα διαχείρισης κινδύνων;

0ντιπρινσ

Ένα νέο κύκλο συζητήσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και όχι μόνο, ενδέχεται να πυροδοτήσουν οι επισημάνσεις Ιάπωνα λοιμωξιολόγου που ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και κατήγγειλε με δριμύτητα την «χαώδη κατάσταση» στην διαχείριση της κρίσης του Covid-19 επί του πλοίου που ετέθη σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα. Ως είναι γνωστό με τον γιγαντισμό των κρουαζιερόπλοιων είχαν ήδη ξεκινήσεις συζητήσεις περί της αναγκαιότητας αναθεώρησης των πλάνων διάσωσης, των χρόνων εμπλοκής των κατάλληλων για τη διάσωση μέσων , τις πυροσβέσεις και τις ρυμουλκήσεις. Ωστόσο η εν λόγω περίπτωση με τον κοροναϊό προκάλεσε σοκ που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση προδιαγραφών για ιογενείς λοιμώξεις. Ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τρόμο», όπως σε καμία άλλη χώρα κατά την διάρκεια της καριέρας του, διατυπώνοντας μία σπάνια στους επίσημους ή πανεπιστημιακούς κύκλους δημόσια κριτική στην Ιαπωνία. «Αυτό το πλοίο είναι τελείως κατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί...», είπε. «Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Εμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για την χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars...Ποτέ δεν φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δήλωσε στα αγγλικά σε βίντεο. «Αλλά στο εσωτερικό του Diamond Princess φοβήθηκα...διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπο για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός».
Στο κρουαζιερόπλοιο, σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έπαψε να πολλαπλασιάζεται από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Το Diamond Princess έγινε έτσι η μεγαλύτερη εστία του νέου κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας: τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε τουλάχιστον 542 χθες, με την Ιαπωνία να δέχεται επικρίσεις για τον τόπο που χειρίστηκε την καραντίνα.
Οι 3.711 επιβαίνοντες από 56 χώρες που επέβαιναν αρχικά στο Diamond Princess είδαν την ονειρική κρουαζιέρα τους στην Ασία να μετατρέπεται σε αληθινό εφιάλτη, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μολυνθούν από τη φονική πνευμονία που προκαλεί ο COVID-19, ανάμεσα στον κίνδυνο να προσβληθούν και την ατέλειωτη πλήξη του περιορισμού μέσα σε μια καμπίνα, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν παράθυρο, με μοναδική διέξοδο μια μικρή βόλτα στη γέφυρα υπό την παρακολούθηση του πληρώματος.
Η διαδικασία αποβίβασης των υπολοίπων επιβατών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή. Όσοι επιβάτες έχουν μολυνθεί θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργό Υγείας. Το πλήρωμα θα τεθεί εκ νέου σε καραντίνα αφού έχει αποβιβαστεί ο τελευταίος επιβάτης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter