Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δύο συν ένα θέματα…

0Viking Skay

Δύο θέματα η συζήτηση των οποίων τείνει διαχρονική και ένα νέο που έχει να κάνει όμως με τις αρκτικές ρότες έφερε στο προσκήνιο η περιπέτεια του κρουαζιερόπλοιου Viking Sky. Τα δύο «παλαιότερα» θέματα αφορούν στην ασφάλεια των επιβατών των γιγαντιαίων πλέον σε μεταφορική ικανότητα κρουαζιερόπλοιων αλλά και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των «τοπικών αρχών» στα χωρικά ύδατα των οποίων πλέει ένα κρουαζιερόπλοιο, να διασώσει σε «ικανό χρόνο» 3.000 επιβάτες και πλήρωμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων και τα τρία θέματα ( της θαλάσσιας ρύπανσης) θα ήταν σήμερα στο προσκήνιο της επικαιρότητας αν τα μέλη του πληρώματος δεν είχαν καταφέρει να θέσουν σε λειτουργία τρείς από τις μηχανές του πλοίου γεγονός που απέτρεψε τα χειρότερα. Η επιχείρηση διάσωσης από αέρος πάντως και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως εξελίχθηκε συμβάλει στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων συνυπολογιζομένης και της ηλικιακής διαστρωμάτωσης των επιβαινόντων όπως και για τις δυνατότητες των κατά τόπους αρχών να περιθάλψουν τυχόν τραυματισμένους επιβάτες και μέλη πληρώματος. Πέραν το θεμάτων ασφαλείας, που μάλλον θα πρέπει να επανεξεταστούν με γνώμονα τον γιγαντισμό των κρουαζιερόπλοιων αλλά και την αύξηση του αριθμού τους η Clean Arctic Alliance σχολιάζοντας το συμβάν έθεσε εκ νέου θέμα για τα HFO καύσιμα και το τι θα είχε συμβεί αν το πλοίο παρουσίαζε διαρροή καυσίμων. Βέβαια η CAA θυμίζει ότι πολλά κρουαζιερόπλοια φέτος θα επιχειρήσουν σε αρκτικές ρότες με το ενδεχόμενο ενός ανάλογου «ατυχήματος» υπαρκτό.
Να σημειωθεί τέλος ότι τεχνικά κλιμάκια του νηογνώμονα του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου αλλά και των αρχών της Νορβηγίας ήδη από χθες διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν τις αιτίες του περιστατικού που σημειώθηκε σε ένα ουσιαστικά νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο τα πορίσματα των οποίων αναμένονται με ενδιαφέρον.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter