Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χρονιά της κρουαζιέρας το 2019 - Παραμένουν οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Celestyal Crystal 1

Εικοσιτέσσερα νεότευκτα κρουαζιερόπλοια με μέση μεταφορική ικανότητα μεταξύ των 3500 έως και 5300 ατόμων αλλά και δώδεκα expedition μίνι κρουαζιερόπλοια εισέρχονται σταδιακά στις κρουαζιέρες της συγκεκριμένης αγοράς το τρέχον έτος. Που όλα δείχνουν ότι θα είναι σε διεθνές επίπεδο «χρονιά κρουαζιέρας».

Φέτος επίσης θα κάνουν το ντεμπούτο τους και νέα ονόματα στο επιχειρηματικό και επιχειρησιακό σκηνικό της κρουαζιέρας ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των drydocks εργασιών ανακαίνισης και επιμήκυνσης παλαιότερων μονάδων. Τεχνολογικά τα «στοιχήματα» πέραν της υιοθέτησης τεχνολογιών εδρασμένων στις τελευταίες λέξεις των πλατφορμών παροχής πληροφοριών, εικονικής πραγματικότητας και κινητής τηλεφωνίας θα αφορούν στην ταχύτητα εξυπηρέτησης των επιβατών κυρίως δε στις από-επιβιβάσεις.

Κίνα, ΗΠΑ - expedition κρουαζιέρες

Στο διεθνές περιβάλλον το τρέχον έτος αναμένεται να επισφραγίσει το με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρουαζιέρες περιπέτειας αλλά και να ξεκαθαρίσει λίγο περισσότερο σε σχέση με το 2018 τους ορίζοντες της Κινεζικής αγοράς. Πάντως από τα πρώτα στοιχεία του 2019 διαφαίνεται ότι η Αμερικανική αγορά εξακολουθεί να απασχολεί τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιριών της κρουαζιέρας με τον ορίζοντα να προδιαγράφει και νέες μεταγραφές και μετακινήσεις στελεχών με ειδίκευση σε αυτήν. Η εν λόγω αγορά χαρακτηρίζεται «δύσκολη» και ιδιαίτερα «ευαίσθητη» απέναντι στο ευμετάβλητο των οικονομικο- πολιτικών συγκυριών.

Στην Ευρώπη

Συγκλίνουσες είναι οι απόψεις ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά με τη Δυτική Μεσόγειο να παραμένει στην κορφή των επιλογών αν και διαφαίνεται η σταδιακή ανάδυση της Τουρκίας ή οποία εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει θετικά την Ανατολική Μεσόγειο και τις κρουαζιέρες των «τριών ηπείρων» τις οποίες ήδη δύο εταιρίες έχουν ανακοινώσει. Αναλυτές εκτιμούν ότι το 19 η Τουρκία θα επανεκκινήσει την κρουαζιέρα εκμεταλλευόμενη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που έχουν διαμορφωθεί αλλά και τη διατηρούμενη ειρήνη στο Αιγαίο, χάρης στην ψύχραιμη αντιμετώπιση από την Ελλάδα προκλήσεων που έχει δεχθεί , ενώ μια παράμετρος που ενδεχομένως θα ανέτρεπε το σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν ένα ενδεχόμενο επεισόδιο γύρω από τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ελλάδα

Ευοίωνες παραμένουν οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας για την Ελλάδα για το έτος που ανέτειλε προ εικοσιτετραώρων σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται με θετικό πρόσημο. Η μεγαλύτερη διασπορά στους προορισμούς ,καθώς από 33 που ήταν τις δύο προηγούμενες χρονιές θα φθάσουν τους 37, αλλά και η συνεχόμενη ανοδική πορεία ως προς τις αφίξεις σε ποσοστό 12,5% σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του The Sea Nation Conference στα μέσα Δεκεμβρίου προοιωνίζουν μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2018. Τόσο οι νησιωτικοί προορισμοί που έχουν παγιωθεί στις επιλογές των ναυτιλιακών εταιριών κρουαζιερόπλοια των οποίων εκτελούν πλόες σε Αιγαίο και Ιόνιο όσο και προορισμοί σε ηπειρωτικά λιμάνια φαίνεται ότι θα έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα με τον Πειραιά να διατηρεί τα «σκήπτρα» μεταξύ των προορισμών της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο και το νέο-τρέχον έτος τα ελληνικά λιμάνια που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια θα έχουν να απαντήσουν σε μία σειρά προκλήσεων τεχνολογικής και όχι μόνο φύσεως δεδομένου ότι εξελίσσεται ο «γιγαντισμός» των κρουαζιερόπλοιων αφ ενός και αφ ετέρου οι νεότευκτες μονάδες προσεχώς θα απαιτήσουν από τα λιμάνια ηλεκτρικές παροχές αλλά και εγκαταστάσεις (κινητές ή μη) προμήθειας καυσίμων LNG. Να σημειωθεί ότι προς ώρας το μόνο λιμάνι με δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά είναι αυτό του Κατάκολου η σχετική εγκατάσταση-υποδομή του οποίου εγκαινιάστηκε στις εκπνοές του 2018. Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση ήταν και παραμένει το θέμα του «συντονισμού» των λιμένων που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια η οποία και πρέπει να «απαντηθεί» όπως καταδείχθηκε μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Ελληνικό CLUSTER κρουαζιέρας: Η επόμενη μέρα», μέσα από την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου υπό την ομπρέλα του οποίου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επιδιώξουν την ανάδειξη των υπεραξιών από τον ταχέως ανερχόμενο τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στην χώρα μας. Μία δεύτερη πρόκληση που επίσης μέλλεται να απαντηθεί είναι αυτή της ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ τοπικών φορέων του τουρισμού και των εταιριών που δρομολογούν κρουαζιερόπλοια σε ελληνικούς προορισμούς με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού αποτυπώματος της κρουαζιέρας στις τοπικές οικονομίες. Άλλωστε το επιτυχές παράδειγμα της celestyal cruises αποτελεί εχέγγυο για την ανάπτυξη συνεργειών με ότι θετικό συνεπάγεται.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter