Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αυστραλία-covid-19: «Όχι» στον ελλιμενισμό δύο κρουαζιερόπλοιων

0kro

Δύο κρουαζιερόπλοια έλαβαν σήμερα εντολή να αποχωρήσουν από τα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας αφού ένα κρουαζιερόπλοιο που έδεσε στο Σίδνεϊ την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η βασική πηγή μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 στην Αυστραλία είναι χαμηλότερος από άλλες χώρες, σχεδόν 2.800 και 12 θάνατοι, η επιδημία έχει αρχίσει να κορυφώνεται.
Και τα κρουαζιερόπλοια έχουν αναχθεί σε μεγάλη εστία μόλυνσης, κυρίως αφού 147 από τους 2.700 επιβάτες του Ruby Princess οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο Σίδνεϊ βρέθηκαν θετικοί στον SARS-C0V-2, ένα γεγονός που έφερε στο προσκήνιο την ένταση που επικρατεί μεταξύ των τοπικών και των ομοσπονδιακών αρχών στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας συγκρούστηκαν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το ποιος ευθύνεται για την απόφαση να επιτραπεί στο πλοίο να ελλιμενιστεί.
Τα κρούσματα στο Ruby Princess προκάλεσαν οργή στους πολίτες και ερωτηματικά κυρίως για ποιο λόγο επετράπη σε αρκετούς επιβάτες με συμπτώματα γρίπης να αποβιβαστούν χωρίς να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους.
Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κανένας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Artania δεν θα μπορέσει να αποβιβαστεί αφού επτά από τους 800 ξένους επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 εκτός κι αν υπάρχει «έκτακτη ανάγκη που απειλεί ζωές».
«Το πλοίο πρέπει να αναχωρήσει αμέσως», υπογράμμισε ο Μαρκ ΜακΓκόουαν. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: όσο είμαστε στην εξουσία δεν θα επιτρέψουμε ένα φιάσκο σαν αυτό του λιμανιού του Σίδνεϊ».
Σύμφωνα με τον ΜακΓκόουαν ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο, το MSC Magnifica, στο οποίο δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στο Περθ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απομακρύνεται από τα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.
Εξάλλου οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας προετοιμάζουν το νησί Ρότνεστ, το οποίο παλιότερα χρησιμοποιούνταν σαν φυλακή και στη συνέχεια αποτέλεσε τουριστικό αξιοθέατο, ώστε να τεθούν σε καραντίνα κάποιοι από τους 800 Αυστραλούς που επιβαίνουν σε ένα τρίτο κρουαζιερόπλοιο, το Vasco de Gama. Περισσότεροι από 100 άλλοι επιβάτες, από τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, θα παραμείνουν σε καραντίνα πάνω στο πλοίο όταν αυτό ελλιμενιστεί τη Δευτέρα.
Μάλιστα κάποιοι πρωθυπουργοί πολιτειών έχουν δηλώσει έτοιμοι να επιβάλουν πιο αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές δραστηριότητες, αν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεν κινηθεί αρκετά γρήγορα.
«Εξαιτίας της απουσίας συνεπούς μηνύματος και επειδή οι πολίτες αγνόησαν την προηγούμενη σύσταση σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, πρέπει λάβουμε επιπλέον μέτρα γρήγορα ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί και εδώ αυτό που βλέπουμε στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Γιατρών Τόνι Μπαρτόουν.
Απώλειες θέσεων εργασίας
Με τον αριθμό των κρουσμάτων της covid-19 να αυξάνονται γρήγορα, η Αυστραλία έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά περιοριστικών μέτρων.
Μεγάλες ουρές εξακολουθούν να σχηματίζονται έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας παροχής κοινωνικών επιδομάτων, με περισσότερους από 250.000 Αυστραλούς να κάνουν αίτηση για να λάβουν οικονομική βοήθεια μόνο την Τετάρτη.
Εξάλλου φέτος αναμένονται και άλλες απώλειες θέσεων εργασίας, με κάποιους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία θα διπλασιαστεί φέτος και θα ξεπεράσει το 11%.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter