Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με "μείον" κάνει ταμείο η κρουαζιέρα

212121viking star

Με πτώση αναμένεται να "κλείσει” φέτος ταμείο ο κλάδος της κρουαζιέρας, με το νέο πλήγμα στα έσοδα να ακολουθεί τη σημαντική μείωση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια που καταγράφεται από την έναρξη της σεζόν.
Στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) αποτυπώνεται η πορεία των εσόδων από την αρχή του έτους μέχρι και το Σεπτέμβριο: συνολικά η μείωση αγγίζει το 4,1%, ενώ η κρουαζιέρα κατάφερε να συγκεντρώσει 369 εκατ. από τα σχεδόν 13 δισ. ευρώ που ήταν οι εισπράξεις από τον τουρισμό την ίδια περίοδο.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως ενώ από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο οι εισπράξεις εμφάνιζαν σημάδια ανόδου -έστω και με μονοψήφιο ποσοστό-, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σημειώνεται μείωση (-2,3% και -4,2% αντίστοιχα), αν και πρόκειται για δύο από τους πιο "δυνατούς” μήνες από πλευράς επισκεψιμότητας και κατ' επέκταση εσόδων. Τους ίδιους μήνες τα έσοδα από τον Τουρισμό απογειώθηκαν, με την αύξηση να φτάνει το 16,9% τον Αύγουστο και το 16,3% το Σεπτέμβριο.
Η ελληνική κρουαζιέρα βρίσκεται από πέρσι αντιμέτωπη με μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της απόφασης μεγάλων ομίλων να περιορίσουν, ή ακόμη και να διακόψουν προσωρινά, τις προσεγγίσεις τους σε τουρκικά λιμάνια, εξέλιξη που επηρέασε και τους ελληνικούς προορισμούς, καθώς τα περισσότερα από τα τουριστικά πακέτα ήταν συνδυαστικά. Επιπλέον, η αμφίρροπη κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αφού παραμένει η επιφυλακτικότητα για ταξίδια στην Αίγυπτο και την Τυνησία υπό το φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, δεν ευνοεί την Ελλάδα. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι δύσκολο να "σταθούν" πακέτα που να περιλαμβάνουν μόνο τα ελληνικά λιμάνια, καθώς η εμπορικότητα ενός δρομολογίου κρουαζιέρας βασίζεται στην ποικιλία πολιτισμών και χωρών, προϋπόθεση που δεν μπορεί να προσφέρει έστω και προσωρινά η ανατολική Μεσόγειος αυτή την περίοδο. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι ζημιές την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ για το εξάμηνο σε 16 ελληνικά λιμάνια, η πτώση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έφτανε το 20%. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.178 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων (από 1.487 αφίξεις κατά το περσινό πρώτο εξάμηνο), με 1.565 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 1.783 χιλ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Η χώρα μας, αν και συγκαταλέγεται στο top-3 των πιο δημοφιλών προορισμών στην περιοχή της Μεσογείου, αδυνατεί και φέτος να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των εσόδων. Παράλληλα η απουσία υποδομών στα νησιά, ικανών να υποδεχθούν τα νέα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που κερδίζουν έδαφος στο στόλο των ομίλων, εκτιμάται πως θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις προσεγγίσεις τα επόμενα χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί η ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal, που έχει ως λιμάνια εκκίνησης τον Πειραιά και το Λαύριο και η οποία ενισχύει το άνοιγμα στην αγορά της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό πως – σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA)-, η παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας αναμένεται να καταγράψει νέα αύξηση 1,1 εκατ. επιβατών εντός του 2017, φτάνοντας τους 25,3 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,2 εκατ. επιβατών του 2016. Η αγορά της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια, αγγίζοντας έως και τους 6,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους επιβάτες το 2016.
Πηγή: capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter