Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Καβάλα: Υπερτετραπλάσιος ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας

kavala 05h7

Το λιμάνι της Καβάλας έχει επιτύχει, τα τελευταία χρόνια, να μπει στα προγράμματα και στη ρότα των εταιρειών κρουαζιέρας που οργανώνουν "πακέτα διακοπών" στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με έτος εκκίνησης το 2010, ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που πιάνουν λιμάνι στη Καβάλα αυξήθηκε κατά 100%, ενώ η εντυπωσιακή αύξηση αφορά τον αριθμό των επιβατών αφού είναι της τάξη του 442%.

Ο ΟΛΚ, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, έχει αποφασίσει να "κτίσει" πάνω σε αυτή τη δυναμική καθώς τόσο το λιμάνι, όσο και όλη η περιοχή θα έχουν όφελος από την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Στη λογική αυτή το δ.σ. της ΟΛΚ Α.Ε. αποφάσισε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος θα εκπονήσει μελέτη για τον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων του λιμένα ως προορισμού κρουαζιέρας.

Επίσης, θα μελετήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του λιμανιού όπως και το ιστορικό των προσεγγίσεων ώστε να εντοπιστούν τα τμήματα της αγοράς κρουαζιέρας στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση από πλευράς ΟΛΚ. Έχοντας τα στοιχεία των παραπάνω μελετών, θα εκπονηθεί ορισμένη πρόταση για τη διαμόρφωση στρατηγικής προώθησης του λιμένα.

Ο ΟΛΚ θα κινηθεί με συστηματικό τρόπο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, καθώς, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συμμετοχή του στην παγκόσμια έκθεση “SEA TRADE CRUISE GLOBAL 2016” που πραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα, υπάρχει ενδιαφέρον προσέγγισης στο λιμάνι και μεγαλυτέρων κρουαζιερόπλοιων από αυτά που συνήθως "πιάνουν" και έχουν βύθισμα 7-7,5 μέτρα.

Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση χωρητικότητα σε επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι έχει αυξηθεί από 214 επιβάτες ανά προσέγγιση το 2010, σε 581 επιβάτες ανά προσέγγιση το 2015.

Επιπρόσθετα το λιμάνι της Καβάλας έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια σταθερό προορισμό για ορισμένα κρουαζιερόπλοια, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο το λιμάνι επισκέπτονται κρουαζιερόπλοια που δεν το είχαν εντάξει στο παρελθόν στο πρόγραμμά τους.

Να σημειωθεί ότι το 2015 έπιασαν στο λιμάνι της Καβάλας 22 κρουαζιερόπλοια, που μετέφεραν 12.783 επιβάτες, όταν το 2010 είχαν πιάσει μόλις 11 πλοία, με 2.358 επιβάτες. Για το 2016 έχουν δηλωθεί, έως τώρα, 19 προσεγγίσεις που μπορεί στο επόμενο διάστημα να αυξηθούν.

Βεβαίως η κρουαζιέρα στη περιοχή της Μεσογείου και δη στη νοτιοανατολική, επηρεάζεται από τα γεγονότα στη Τουρκία και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Αρκετές εταιρείες αναπροσάρμοσαν τα δρομολόγιά τους ή ακόμη και απέσυραν πλοία τους από τη συγκεκριμένη αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει προσωρινά ωφελημένη από αυτές τις εξελίξεις αν και σίγουρα δεν μπορεί να αισιοδοξεί μεσοπρόθεσμα. Επιπρόσθετα καθίσταται εμφανής η προσπάθεια εταιρειών κρουαζιέρας να ανακαλύψουν νέους ελληνικούς προορισμούς, με στόχο να προσφέρουν ένα ιδιαίτερο και διαφοροποιημένο προϊόν στους επιβάτες τους.

Η Καβάλα δείχνει να αποτελεί μία περίπτωση προορισμού ο οποίος αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, που βρίσκεται πάνω στη γραμμή πλεύσης κρουαζιερών που ξεκινούν από τη Κωνσταντινούπολη, κάποιες φορές και απο τη Σμύρνη, με προορισμό νησιά του Αιγαίου.

Από πλευράς ΟΛΚ, γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών στο Κεντρικό Λιμάνι, αυτό δηλαδή που εξυπηρετεί και την ακτοπλοΐα και που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης.

Έτσι, ολοκληρώθηκε το έργο της επέκτασης του προσήνεμου μώλου κατά 80 μέτρα και στο επόμενο δίμηνο ολοκληρώνεται και η θωράκιση του μώλου. Θα γίνει νέα βυθομέτρηση του λιμανιού, το οποίο αλλάζει σταδιακά όψη, μετά και την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών για ιδιωτικά σκάφη.

Οι τουρίστες κρουαζιέρας εξυπηρετούνται από τον επιβατικό σταθμό για την ακτοπλοΐα και ελπίζεται, να μπορέσει να προχωρήσει η ιδιωτική επένδυση στο χώρο των παλιών αποθηκών, η οποία καθυστερεί λόγω των δυσκολιών πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.

Τα κρουαζιερόπλοια που πιάνουν Καβάλα, αφήνουν ένα χρονικό περιθώριο 8-10 ωρών στους επιβάτες τους, οι οποίοι συνήθως επισκέπτονται τους Φιλίππους ή/και το Δέλτα του Νέστου, ενώ κάποιοι επιλέγουν να συνδυάσουν τη βόλτα στη πόλη με μπάνιο στις ακτές για λουόμενους.

Πηγή: www.voria.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter