Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Σόφια αγοράζει για πρώτη φορά αμερικανικό φυσικό αέριο με δύο φορτία LNG

0LNG

Η Βουλγαρία συμφώνησε να αγοράσει για πρώτη φορά αμερικανικό φυσικό αέριο υπογράφοντας συμφωνία για μία παράδοση το δεύτερο τρίμηνο και για μία άλλη το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας.
Η ολλανδική εταιρεία Kolmar NL θα παραδώσει 90 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ένα δεύτερο φορτίο 50 mcm.
«Το πλοίο που μεταφέρει το LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στον ελληνικό τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. «Αυτό είναι άλλο ένα βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς αερίου και ένα σαφές σημάδι διαφοροποίησης».
Το πρώτο φορτίο LNG προέρχεται από τον αμερικανό παραγωγό Cheniere και το δεύτερο από την αμερικανική μονάδα της BP, διευκρίνισε η υπουργός.
Η Βουλγαρία υπέγραψε τον Απρίλιο συμφωνία με την ελληνική ΔΕΠΑ για άλλη μια αγορά ποσότητας φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τη σχεδόν πλήρη εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της ρωσικής Gazprom.
Τα νέα συμβόλαια καλύπτουν περίπου το 10% των αναγκών της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον Οκτώβριο το δικό της χρηματιστήριο φυσικού αερίου και ανακοίνσε πως η Kolmar NL έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να προσφέρει περίπου 500 mcm LNG τον χρόνο για το εν λόγω χρηματιστήριο για διάστημα πέντε ετών, δήλωσε η Πέτκοβα.
Η Βουλγαρία πρόκειται να παραλάβει κυρίως αζερινό φυσικό αέριο μέσω ενός διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2020 και να έχει αρχική ετήσια χωρητικότητα 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter