Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για τον σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης- 20 οι ενδιαφερόμενες εταιρίες

0ALEXANDROUPOLILIMANI

 

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η πρώτη φάση του Market Test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσεται από την Ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας GASTRADE Α.Ε..
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, 20 εταιρείες υπέβαλαν σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικά μέτρα/ έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Οι ποσότητες αυτές θα προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ./έτος του έργου.
Όπως σημειώνεται, οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο Market Test καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γεωγραφικής προέλευσης. Πέρα από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενδιαφέρον εκδήλωσε και ένα σημαντικό μέρος των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών εμπορίας φυσικού αερίου.

Δήλωση

«Το εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα της πρώτης φάσης του Market Test και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το Έργο της Αλεξανδρούπολης από πολύ σημαντικούς παίκτες της περιφερειακής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του ‘Έργου και εν τέλει για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον ενεργειακό πλουραλισμό στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την ΝΑ Ευρώπη συνολικά» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της GASTRADE.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της πρώτης -μη δεσμευτικής- φάσης του Market Test ξεκίνησε την 30η Οκτωβρίου και διεξήχθη υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της δυναμικότητας που εγκρίθηκαν από την ΡΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 36 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/73/ΕΚ. To Market Test του έργου θα προχωρήσει στην επόμενη, δεσμευτική του φάση, αφού εγκριθούν από την ΡΑΕ οι σχετικές νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη φάση αυτή καθώς και οι ανάλογες οδηγίες προς τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter