Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κύπρος: Ωρα αποφάσεων για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ

cyprusdrill 180 1 84545 53l002 b

Τα μεγέθη και η εμβέλεια των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές για εκμετάλλευση των τριών τεμαχίων 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελούν εκ των βασικών κριτηρίων για επιλογή τους. Οι πέντε από τις έξι αιτήσεις, για χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στα εν λόγω τεμάχια, προέρχονται από κοινοπραξίες κορυφαίων εταιρειών από Ευρώπη, Αμερική και Αραβικό Κόλπο.

Ήδη, η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Τοtal με δική τους κοινοπραξία υπέβαλαν προσφορά για τα τεμάχια 6 και 10.

Οι πληροφορίες φέρουν την ισραηλινή Delek να συνεργάζεται με την εταιρεία Cairn, τα κεντρικά γραφεία της οποίας εδρεύουν στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Οι δύο εταιρείες υπέβαλαν υπό μορφή κοινοπραξίας αίτηση και για τα τρία τεμάχια.

Η κοινοπραξία «έκπληξη», όπως έχει διαρρεύσει από το υπουργείο ενέργειας, αποτελείται από αμερικανικό κολοσσό στον τομέα της ενέργειας και αντίστοιχο από τον Αραβικό Κόλπο.

Πρόσφατα ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ για θέματα ενέργειας. Μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση ο κ. Λακκοτρύπης, είπε ότι η επίσκεψη του στις ΗΠΑ δεν είναι άσχετη με την ανακοίνωση που θα εκδοθεί αύριο μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αίτηση για χορήγηση άδειας για διεξαγωγή έρευνας εντοπισμού υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, υποβλήθηκε και από γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Σκανδιναβίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς σχετικά από το StockWatch, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει παραπέμποντας στην επικείμενη ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται αύριο.

Ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε χθες ότι η κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποκτά δυναμική σε θέματα υδρογονανθράκων, προσελκύοντας εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας.

Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και γενικότερα στη βιομηχανία υδρογονανθράκων κατάφερε να προσελκύσει εταιρείες με οικονομική ευρωστία.

Σημείωσε ότι αναμένεται σήμερα να συγκληθεί η συμβουλευτική επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου ενέργειας Στέλιος Χειμώνας για αξιολόγηση των προτάσεων.

Τόνισε ότι τα βασικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την κατακύρωση των προσφορών είναι η εμπειρία και το μέγεθος των εταιρειών, η οικονομική τους εμβέλεια και η οικονομική τους προσφορά.

Σε ότι αφορά το κριτήριο της οικονομικής προσφοράς, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οποίο αντιστοιχεί, όπως είπε, το 65% της βαθμολογίας.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter