Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Gazprom προειδοποιεί ότι θα κλείσει ξανά τις στρόφιγγες προς την Ουκρανία

Gazprom

Οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία θα σταματήσουν εντός των επόμενων δύο ημερών καθώς δεν έχει καταβληθεί νέα πληρωμή από το Κίεβο, προειδοποιεί ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναφέροντας ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και για την τροφοδοσία της Ευρώπης. Η προειδοποίηση για το κλείσιμο της στρόφιγγας έρχεται αφότου η Μόσχα άρχισε απευθείας προμήθειες φυσικού αερίου στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι καθώς δεν έχει καταβληθεί νέα πληρωμή από το Κίεβο, οι προμήθειες προς την Ουκρανία θα σταματήσουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

«Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη» προειδοποίησε, καθώς η διαμετακόμιση σχεδόν του 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη γίνεται μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε διένεξη για την τιμή που έχει επιβάλει η Μόσχα και τη διευθέτηση του ουκρανικού χρέους για το ρωσικό φυσικό αέριο. Έπειτα από μήνες πλήρους διακοπής των προμηθειών, οι δύο πλευρές κατέληξαν τον Οκτώβριο σε προσωρινή συμφωνία που προβλέπει ότι το Κίεβο θα πληρώνει προκαταβολικά οποιαδήποτε ποσότητα θέλει να καταναλώσει ή αποσπασματικές προμήθειες.

Η πίεση εντείνεται τις τελευταίες ημέρες ενώ πλησιάζει η λήξη της συμφωνίας, στα τέλη Μαρτίου, και κυρίως αφότου η Gazprom άρχισε την Πέμπτη τις απευθείας προμήθειες φυσικού αερίου στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, με την αιτιολογία ότι το Κίεβο είχε σταματήσει τον εφοδιασμό των ανατολικών περιοχών.

Η Μόσχα αναφέρει ότι οι προμήθειες αυτές φυσικού αερίου εντάσσονται στη συμφωνία και συνεπώς το Κίεβο οφείλει την πληρωμή τους, διαφορετικά η Ρωσία θα λάβει «μία δύσκολη απόφαση», προειδοποίησε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η ουκρανική εταιρία Naftogaz έδωσε επισήμως αρνητική απάντηση, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη» απόφαση και εξηγώντας ότι δεν διαθέτει κανένα μέσο για να ελέγχει ούτε τις ποσότητες ούτε τη χρήση τους.

Η Naftogaz ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διαπίστωσε μείωση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις παραγγελίες που είχε κάνει.

 

Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter