Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το ΕΚ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

evrokoinovoulio-1222

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις "θαλάσσιες έρευνες" που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμα της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής, με ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου. Ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις "προκλητικές ενέργειες" και τις "απειλές" κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν "παράνομες και προκλητικές", υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Ζήτησαν έτσι από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Οι προκλητικές ενέργειες και απειλές της Τουρκίας "υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος", τονίζει το εγκριθέν ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών "θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ".

Το ΕΚ επεσήμανε ότι "η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter