Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω νέου αγωγού θα μεταφέρει η Ρωσία

poutin-583

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρέστη σήμερα στην τελετή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω του οποίου η Ρωσία θα μεταφέρει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα και πρόκειται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με την Ασία, την ώρα που οι σχέσεις της με τη Δύση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ.

«Ξεκινάμε το μεγαλύτερο σχέδιο κατασκευής στον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάποιο πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Πούτιν στη διάρκεια της τελετής στην Γιακουτία, στην ανατολική Σιβηρία.

«Ομως το πιο σημαντικό δεν είναι τα ρεκόρ, αλλά το ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», πρόσθεσε.

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας», συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων που θα μπορεί να μεταφέρει 61 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Σιβηρίας με το ήδη υπάρχον δίκτυο και θα το επεκτείνει προς την Απω Ανατολή έως το Χαμπαρόφσκ και το Βλαδιβοστόκ.

Το κόστος της κατασκευής του, όπως και των άλλων υποδομών που συνδέονται με τον αγωγό, εκτιμάται στα 55 δισ. δολάρια (41,8 δισ. ευρώ).

Ο αγωγός αυτός θα επιτρέψει κυρίως στη Μόσχα να τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε τον Μάιο με το Πεκίνο, έπειτα από 10 χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, βάσει του οποίου η Ρωσία θα παραδώσει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω αγωγού.

Το συμβόλαιο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφέρει στη Ρωσία 400 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 300 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 30 χρόνια και προβλέπει την παροχή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το 2018.

Η κατασκευή του κινεζικού τμήματος του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί στη διάρκεια της τελετής.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter