Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πετρέλαιο αξίας 60 δις ευρώ στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

oikopedo12

Πετρέλαιο αξίας 60 δις ευρώ για την Κύπρο, εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σε βάθος 7.500 μέτρων περίπου. Η ποσότητα του πετρελαίου υπολογίζεται περί τα 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια και βρίσκεται κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις. Η σημαντικότατη παρουσία του πετρελαίου στο οικόπεδο α2, ουσιαστικά αλλάζουν το σκηνικό καθώς η εξόρυξη του δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του. Πληροφορίες θέλουν τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, να έχει ενημερωθεί για τα μέχρι τώρα στοιχεία με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων.

Μάλιστα σήμερα, η Noble σε συνάντηση που θα έχει με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, αναμένεται να δώσει σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, ο οποίος έκανε λόγο για αλλαγή σκηνικού, καθώς η εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Όπως ανέφερε ότι, αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια.

Ο Σόλων Κασίνης ανέφερε ότι μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για αγορά μεριδίου από την Νoble.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter