Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κύπρος: Συμφωνία για κατασκευή τερματικού LNG

termatiko lng

Ιστορικής σημασίας θεωρείται το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση με τις εταιρείες Noble, Delek και Avner, που συνεργάζονται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, για την κατασκευή του πρώτου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού, στη Λεμεσό. Τη συμφωνία υπέγραψαν σήμερα ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και εκπρόσωποι των τριών εταιρειών παρουσία των πρεσβευτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, πρόκειται για συμφωνία που καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία κατασκευής και λειτουργίας του τερματικού.

Πρόκειται, είπε, για «μεγαλεπίβολο έργο στρατηγικής σημασίας».

Πρόσθεσε δε ότι ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό θα αποτελέσει τη βασική αναγκαία υποδομή που θα επιτρέψει την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών υπογράμμισαν, από την πλευρά τους, τη σημασία του τερματικού για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ενώ υποστήριξαν ότι η κατασκευή του τερματικού θα φέρει πολλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε άγνοια για τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με την Total για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής υγροποίησης του υπό σχεδιασμό τερματικού.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία, πλην της πρόθεσης που εξέφρασαν οι δύο πλευρές κατά τη συνάντηση που είχε ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Total στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Παρίσι, σε σχέση με τη συμμετοχή της εταιρείας στο τερματικό που θα δημιουργηθεί στο Βασιλικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter