Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμβόλαια με ρωσικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της υπέγραψε η Δαμασκός

petrelaio 02 180 b

Το κοινοβούλιο της Συρίας ενέκρινε συμβόλαια για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της χώρας από δύο ρωσικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή που έχει πληγεί έπειτα από περισσότερα από οκτώ χρόνια πολέμου και από τις κυρώσεις της Δύσης.
Το κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι οι συμφωνίες θα καλύπτουν την έρευνα και την παραγωγή σε τρία πεδία, ανάμεσά τους μία πετρελαιοπηγή στη βορειοανατολική Συρία και ένα πεδίο φυσικού αερίου βόρεια της Δαμασκού.
Σύμφωνα με το ίδιο, τα συμβόλαια που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο χθες Δευτέρα είχαν υπογραφεί νωρίτερα φέτος από δύο ρωσικές εταιρείες, τη Mercury LLC και τη Velada LLC.
Ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου Άλι Γάνεμ επεσήμανε ότι τα συμβόλαια που υπεγράφησαν με τις δύο εταιρείες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης «απέναντι στις φιλικές χώρες που στήριξαν τη Συρία, με πρώτες τη Ρωσία και το Ιράν».
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει στραφεί προς τη Ρωσία και το Ιράν για να τον βοηθήσουν να ανοικοδομήσει τη Συρία, αφού βοήθησαν τον συριακό στρατό να ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πριν τον πόλεμο, όμως η παραγωγή κατέρρευσε μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου. Οι πετρελαιοπηγές βρίσκονταν κυρίως στα χέρια των Κούρδων μαχητών που είχαν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα του απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Συρία, μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνει στη χώρα «όπου υπάρχει πετρέλαιο».
Εξάλλου η Ρωσία σκοπεύει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Ταρτούς στη Συρία, το οποίο μισθώνει, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.
«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να (...) ανοικοδομήσει ένα νέο εμπορικό λιμάνι. Η επένδυση σχεδιάζεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα 500 εκ. δολάρια», επεσήμανε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Συρία.
Η Μόσχα σκοπεύει όχι μόνο να εκσυγχρονίσει το λιμάνι, αλλά και να αποκαταστήσει κάποια τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέουν τη Συρία με το Ιράκ και να το επεκτείνει προκειμένου να δημιουργήσει έναν εμπορικό διάδρομο μεταξύ της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου, εξήγησε ο Μπορίσοφ.

Πηγή:ANARUSSIA

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter