Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Αναταράξεις» φέρνει η αποχώρηση των Η.Π.Α. από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

trump v 090518

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών ανήλθαν οι τιμές του αργού πετρελαίου, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις Η.Π.Α. από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, σημαντικού εξαγωγέα πετρελαίου.
Αναλυτικότερα, το αμερικανικό αργό σημείωσε αύξηση 2,8%, αγγίζοντας τα 71,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ σημείωσε άλμα έως 2,8% στα 77,20 δολάρια. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και βασικός προμηθευτής, κυρίως για εταιρίες διύλισης στην Ασία, οι οποίες αναζητούν εναλλακτικές πηγές παροχής πετρελαίου.

Η συμφωνία υπογράφθηκε στη Βιέννη, το 2015 μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ – την Κίνα, την Γαλλία, την Ρωσία το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, συν της Γερμανίας – και του Ιράν.

Οι νέες κυρώσεις των Η.Π.Α. θα περιλαμβάνουν μέτρα που έχουν στόχο τους κλάδους του πετρελαίου και της ναυτιλίας, με μια εξάμηνη περίοδο «σταδιακής επιβολής» προκειμένου να επιτραπεί σε αμερικανικές και ξένες εταιρίες να λήξουν συμβόλαια, να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους και να «βγάλουν έξω τα χρήματά τους», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του Ιράν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή του Ιράν αναμένεται να μειωθεί από 300.000 βαρέλια έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανάλογα με το πόσες άλλες χώρες θα ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Τραμπ βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτείων - Γαλλία, Γερμανία αλλά και Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν πως επιθυμούν να παραμείνουν στη συμφωνία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter