Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Goldman Sachs: Βλέπει εκτόξευση της ζήτησης και της τιμής του πετρελαίου

4ce18d6a53924641987f158c827b51ae

Το ισχυρό momentum της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οποία βλέπει το Brent να ενισχύεται στα 58 δολ. το βαρέλι. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παρέμεινε πολύ ισχυρή στο β' τρίμηνο στα 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, που αποτελεί τον δεύτερο υψηλότερο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης από το 2010, όπως σημειώνει η GS. Ενώ τα στοιχεία Ιουλίου-Αυγούστου ήταν πιο υποτονικά, εξακολουθούν να συνεπάγονται με ισχυρή αύξηση της ζήτησης και κινούνται στις ίδιες γραμμές με τις προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας για το γ' τρίμηνο, στα 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η δύναμη στη ζήτηση πετρελαίου ήταν αξιοσημείωτη, όπως τονίζει, με ισχυρή κατανάλωση τόσο στις ανεπτυγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές και με την βιομηχανική ζήτηση να ανακάμπτει στην ήδη έντονη καταναλωτική ζήτηση. Γεωγραφικά, η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο υπήρξε ισχυρότερη στις ανεπτυγμένες οικονομίες ενώ η επιτάχυνση της ανάπτυξης ήταν ιδιαίτερα σημαντική στις αναδυόμενες αγορές, όπου πέρυσι είχε χτυπηθεί από την αδύναμη βιομηχανική δραστηριότητα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πάντως υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει κάποια μεταβλητότητα, με τους τυφώνες να αναμένεται να έχουν αποδυναμώσει τη ζήτηση των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, με τη ζήτηση της Ινδίας να υποχωρεί μετά τις εγχώριες δημοσιονομικές προσαρμογές και με την αβεβαιότητα να αυξάνεται στις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας μετά το 190 Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία και οι δείκτες δραστηριότητας οδηγούν την Goldman Sachs να αυξήσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2017 στα 1,675 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς πέρα από την ορμή της δραστηριότητας, θεωρεί ότι το β' εξάμηνο η ανάπτυξη θα επωφεληθεί από την υποστηρικτική επίδραση βάσης (base effect)

Για το 2018, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και την τιμή του Brent που τοποθετούνται στο 3,8% και τα 58 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα, την οδηγούν να αυξήσει επίσης τις εκτιμήσεις της για την ζήτηση του αργού οι οποίες διαμορφώνονται στα 1,51 εκατ. βαρέλια ημερησίως(από 1,45 εκατ. βαρέλια πριν).

Αν και αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί σταδιακά, τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά. Αυτή η δύναμη ζήτησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, όπως σημειώνει, Βραχυπρόθεσμα, έχει βοηθήσει στην απορρόφηση της ανάκαμψη της παραγωγής της Λιβύης και της Νιγηρίας. Επιπλεόν, όπως τονίζει, η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης θα βοηθήσει περαιτέρω τον ΟΠΕΚ στην εξομάλυνση των αποθεμάτων και στη σταδιακή αύξηση της παραγωγής από το τρέχον μειωμένο επίπεδο το 2018.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter