Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα ισχυρή βουτιά του πετρελαίου στα 35 δολ. "βλέπει" η Morgan Stanley

sxolio agores petrelaio

Η πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει νέες αντιξοότητες, και οι τιμές του μαύρου χρυσού θα σημειώσουν νέα βουτιά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με την Morgan Stanley η οποία τονίζει ότι το "bearish bias" που διατηρούσε για τον κλάδο, επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί τον τελευταίο μήνα και πάλι, με το Brent να υποχωρεί από τα 52 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιουνίου στα 44 δολ. σήμερα, αγγίζοντας τα χαμηλά διμήνου.

Αυτή η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, όπως τονίζει ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της Morgan Stanley, Adam Longson.

"Βλέπουμε ανησυχητικές εξελίξεις για την προσφορά, τη ζήτηση, τα διυλισμένα προϊόντα και το μακροοικονομικό περιβάλλον και όλα μπορεί να "σκάσουν" στο τέλος του καλοκαιριού. Εκτιμούμε πως η τιμή του πετρελαίου θα πέσει κοντά στα 35 δολ. το βαρέλι".

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι η περαιτέρω διόρθωση του πετρελαίου είναι αναπόφευκτη, με το οικονομικό σοκ λόγω του Brexit και άλλους μακροοικονομικούς κινδύνους να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του μαύρου χρυσού.

"Η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ παραμένει ανθεκτική, η οποία είχε καλυφθεί από τα αυξημένα επίπεδα συντήρησης καθώς και τις διαταραχές νωρίτερα αυτό το χρόνο. Η προσφορά αυξάνεται καθώς τα ζητήματα αυτά ξεθωριάζουν, ενώ η ζήτηση για τα πιο κερδοφόρα προϊόντα (μεταφορές) έχουν επιβραδυνθεί ελαφρώς, αλλά αυτό έχει επισκιάσει την συνολική ζήτηση και ιδιαίτερα την ισχυρή ζήτηση για το υγραέριο και φυσικό αέριο", σημειώνει η Morgan Stanley.

"Επίσης, τα διυλιστήρια έχουν πλημμυρίσει την αγορά με βενζίνη. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση του αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια είναι υποτονική. Η πτωτική αναθεώρησε των προοπτικών για το ΑΕΠ μετά το Brexit, ο αυξανόμενος αριθμός των μακροοικονομικών κινδύνων και οι πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στο πετρέλαιο προσθέτουν στους καθοδικούς κινδύνους το β’ εξάμηνο του 2016", τονίζει η MS.

Η Morgan Stanley δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει rebalancing στις αγορές πριν το β’ εξάμηνο του 2017, το νωρίτερο. Έτσι εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί στα 40 δολ. το βαρέλι στο δ’ τρίμηνο του 2016 και στο α’ τρίμηνο του 2017 αφού κινηθεί γύρω στα 35 δολ. Το βαρέλι νωρίτερα.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter