Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βουτιά 60% βλέπουν αναλυτές για το πετρέλαιο

petrelaio 02 180 b

Τα futures πετρελαίου έχουν καταγράψει μια εκπληκτική ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, βάσει της ιστορίας, η ταλαιπωρημένη αγορά δεν έχει «γλιτώσει» ακόμη, τονίζουν αναλυτές της Source που παρέχει πληροφορίες σε θέματα ETFs. Βάσει των επιδόσεων του West Texas Intermediate από το 1870 και μετά, ο Paul Jackson, επικεφαλής έρευνας στην Source, προέβλεψε πως οι τιμές θα βουλιάξουν στα 20 δολάρια το βαρέλι –ή περίπου 60% από τα τωρινά επίπεδά τους- και θα παραμείνουν εκεί για ένα διάστημα πριν ανακάμψουν.

«Αυτό που μπορείτε να δείτε είναι ότι τους τέσσερις από κάθε πέντε μήνες από το 1870, η τιμή έχει βρεθεί μεταξύ 20 και 60 δολαρίων, όταν ο υπολογισμός γίνεται βάσει σημερινών τιμών», ανέφερε ο ερευνητής στο περιθώριο του ευρωπαϊκού συνεδρίου Inside ETFs στο Άμστερνταμ.

«Κάθε τρεις ή τέσσερις δεκαετίες, το πετρέλαιο φτάνει πάνω από αυτό το εύρος. Και περιστασιακά έχουμε ''φούσκα'', όπως είχαμε τα τελευταία 10 χρόνια», υποστήριξε. «Αυτές οι υψηλές τιμές σπέρνουν τους καρπούς της ίδιας της καταστροφής τους. Η προσφορά ανεβαίνει, η ζήτηση μειώνεται. Επομένως οι τιμές επιστρέφουν χαμηλά και υπάρχει μια βαρυτική έλξη πίσω στο εύρος των 20-60 δολαρίων. Αλλά (...) όταν η τιμή μειώνεται, δε σταματά στα 60 δολάρια, δε σταματά στα 40 δολάρια, πάντα πέφτει κάτω, στα 20 δολάρια», εξήγησε ο αναλυτής, ο οποίος ήταν απαισιόδοξος για το πετρέλαιο ήδη από το 2014, οπότε άρχισε να εργάζεται στη Source.

Αντίθετα με τους πιο αισιόδοξους που βλέπουν εξισορρόπηση της αγοράς, ο Jackson υπογραμμίζει ότι τα θεμελιώδη δεν υποστηρίζουν μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Όπως τόνισε, το οριακό κόστος παραγωγής είναι ακόμη τόσο χαμηλό, που οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές μειώσεις της προσφοράς. «Επομένως, ακόμη και στα 30 δολάρια το βαρέλι, αυτό δεν είναι κάτω του οριακού κόστους παραγωγής στη Βρετανία, και η Βρετανία δεν είναι το πιο φθηνό μέρος στον κόσμο για παραγωγή πετρελαίου (...) Η τιμή πρέπει να παραμείνει κάτω του οριακού κόστους για ένα διάστημα πριν οι παραγωγοί μειώσουν την παραγωγή», υποστήριξε.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter