Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ρότα για τα 45 δολάρια βάζει το αργό (;)

barels opec

Πτώσεως συνέχεια για τις τιμές του αργού πετρελαίου με τις χθεσινές συναλλαγές να κλείνουν το βαρέλι ελάχιστα κάτω από τα 48 δολάρια (47,93) στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα το Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,01 δολ. ή 3,8% στα 51,10 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Exchange του Λονδίνου .

Οι ειδικοί αναλυτές διαβλέπουν «πανικό» στις αγορές στο ενδεχόμενο η πτώση αυτή να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς θα σημειωθεί υπερπροσφορά λόγω της απόφασης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μην μειώσουν την παραγωγή συνδυαστικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και τη δυναμική που έχει το δολάριο.

Να σημειωθεί ότι το σκηνικό γίνεται ακόμη ρευστότερο καθώς στο γεγονός της πτώσης ήρθε να προσθέσει και η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές που χρεώνει στο πετρέλαιο προς τις ΗΠΑ, παρατείνοντας τον πόλεμο τιμών ώστε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου. Για τους τελευταίους πάντως το Bloomberg διαβλέπει ότι έχει προκληθεί σοκ από την πτώση των τιμών καθώς πλέον είναι σαφές ότι η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, που έφερε την χώρα πιο κοντά στην ενεργειακή αυτονομία, θα βιώσει στο 2015 την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της.

Αιτία οι επενδύσεις που συνέβησαν ή προγραμματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες έγιναν με καταφανώς υψηλότερες των σημερινών τιμών ανά βαρέλι με αναλυτές να κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό αλλά και για μία κατάσταση που, για τα σχιστολιθικά δεδομένα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Βέβαια στον πόλεμο των τιμών μεγάλοι ωφελημένες φαίνεται ότι θα βγουν οι χώρες που εξαρτούν απόλυτα την οικονομία τους από τις τιμές των πετρελαιοειδών καθώς όπως προαναφέρθηκε εικάζεται και περεταίρω πτώση των τιμών να τα επίπεδα παραγωγής συνεχίσουν με τους ίδιους αμείωτους ρυθμούς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter