Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πετρέλαιο: Καλά κλείνει η χρονιά για τα δεξαμενόπλοια

elliniki naftilia 00

Ανέλπιστα καλά φαίνεται ότι θα κλείσει η χρονιά φέτος για τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων καθώς οι πρόσφατες πτωτικές τάσεις που σημειώθηκαν στις τιμές του βαρελιού ώθησαν τη διεθνή αγορά σε αύξηση των παραγγελιών. Αποτέλεσμα η αύξηση της ζήτησης να βελτιώσει αισθητά σύμφωνα με αναλυτές των Financial Times τους ημερήσιους ναύλους για τη μεταφορά πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν οι ναύλοι κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν σε επίπεδα 40-50% υψηλότερα απ' ότι ένα χρόνο πριν γεγονός που επηρέασε θετικά και τις μετοχές των εισηγμένων.
Στο μεταξύ με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής το αργό, χάνοντας τα αρχικά του κέρδη, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι παρά τις πιέσεις στις τιμές η Σαουδική Αραβία δεν θα παρέμβει με μείωση της παραγωγής της. Το αργό παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 1,11 δολ. ή 2% κλείνοντας στα 54,73 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην εβδομάδα το αργό κατέγραψε συνολικές απώλειες 4,2% συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες.
Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε σε ποσοστό 1,3% στα 59,45 δολ. το βαρέλι. Το Brent επίσης συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες χάνοντας 3,1% αυτή την εβδομάδα.
Σε εκτιμήσεις του το πρακτορείο Bloomberg πάντως, εδράζοντας και σε στοιχεία του προϋπολογισμούς της Σαουδικής Αραβίας για το 2015 κάνει λόγο για ανάκαμψη των τιμών το επόμενο διάστημα χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο ορίζοντας.
Με φόντο της διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου «τα φώτα της δημοσιότητας» έχουν μεταξύ των άλλων στραφεί και στην Βενεζουέλα η οικονομία της οποίας φαίνεται να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα από την πτώση των τιμών γεγονός που ώθησε τους αναλυτές της Capital Economics να κάνουν λόγο για επαπειλούμενη χρεωκοπία. Επίσης
η ρωσική οικονομία φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο με ύφεση 4% το 2015 αν η τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, όπου βρίσκεται σήμερα, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που το εν λόγω σενάριο επιβεβαιωθεί, το έλλειμμα του ρωσικού προϋπολογισμού μπορεί να φτάσει και το 3% του ΑΕΠ.
Τέλος στη Λιβύη η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δεξαμενή πετρελαίου στο λιμάνι Ες Σίντερ, έναν από τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, μία ημέρα μετά τις μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ισλαμιστές αντάρτες που αποπειράθηκαν να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις, επεκτάθηκε. Νεότερα στοιχεία θέλουν τώρα τρείς συνολικά δεξαμενές να έχουν παραδοθεί στις φλόγες ,γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να απειλούνται στο σύνολό τους οι εγκαταστάσεις του λιμανιού.
Πηγές: F.T., Bloomberg

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter