Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΙΕΑ:Η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

gaspipeline2

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

«Οι τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του αερίου καθώς και οι κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης οδηγούν τον ενεργειακό τομέα και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να στραφούν στο πετρέλαιο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και να συνεχίσουν να λειτουργούν», ανέφερε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εντείνουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις που, παράλληλα με τις διακοπές ρεύματος, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα και επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης».

Ως εκ τούτου, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο την επόμενη χρονιά προβλέπεται τώρα να ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, πρόσθεσε.

Ο IEA εκτίμησε ότι η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αντλεί 700.000 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από την εκτιμώμενη ζήτηση για αργό το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το οποίο σημαίνει ότι η ζήτηση θα ξεπερνά την προσφορά τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021.

Η άνοδος στη ζήτηση το περασμένο τρίμηνο οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση στα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου σε οκτώ χρόνια, ανέφερε ο Οργανισμός, ενώ τα επίπεδα αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές του 2015.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter