Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπεγράφη η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

0AOZ

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε πως σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα τόνισε πως η οριοθέτηση ζωνών «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας - Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων».
Ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον Ιταλό ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, όπως εκδηλώθηκε και με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας αιτήματος της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα απαντά μεθοδικά με βάση το διεθνές δίκαιο που ορίζει τις «κόκκινες γραμμές».
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελλάδα αίρει αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως προς την Ιταλία. «Περιμένουμε από τους Ιταλούς φίλους μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία χαρακτήρισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο την υπογραφή την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Όπως είπε η συμφωνία διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο χωρών και των αλιέων τους.
Ο κ. Ντι Μάιο υπογράμμισε τους στενούς δεσμών των δύο χωρών και τη συνεργασία τους τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στην διαπραγμάτευση στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έκανε ευρεία αναφορά στα θέματα του τουρισμού, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ρώμης για την απόφαση της Αθήνας να άρει τους περιορισμούς για τους Ιταλούς τουρίστες στα τέλη του μήνα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter