Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σταματά τις χρηματοδοτήσεις έργων φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

etep

Νέα δεδομένα δημιουργεί και για τη ναυτιλία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να βάλει τέλος στις χρηματοδοτήσεις ενεργειακών έργων με ορυκτά καύσιμα από τα τέλη του 2021, συμπεριλαμβανομένων και των έργων φυσικού αερίου.


Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο Βέρνερ Χόγερ.
Ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την ενέργεια, δήλωσε ότι οι εκπομπές άνθρακα από την παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας έφτασαν σε υψηλά επίπεδα το 2018. Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση. Η φιλόδοξη πολιτική δανεισμού της ΕΤΕπ που εγκρίθηκε σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη 14/11) είναι ένα κρίσιμο ορόσημο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μετά από μακρά συζήτηση, επιτύχαμε συμβιβασμό για να τερματίσουμε τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα των έργων αμιγούς ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, από το τέλος του 2021.
Επιπλέον, η τράπεζα έθεσε ένα νέο πρότυπο απόδοσης εκπομπών 250g CO2 ανά κιλοβατώρα / ώρα (KwH). Αυτό θα αντικαταστήσει το ισχύον πρότυπο 550gCO2 / KwH. Το 2013 η ΕΤΕπ ήταν το πρώτο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που τερμάτισε τη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Παράλληλα η ΕΤΕπ ενέκρινε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση του κλίματος και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα που μεταξύ άλλων απελευθερώνει κεφάλαια για να υποστηρίξει επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα κατά την κρίσιμη δεκαετία από το 2021 έως το 2030.
Επιπτώσεις στην αγορά του LNG
Η απόφαση αυτή δημιουργεί ωστόσο νέα δεδομένα για την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου και εμμέσως και της ναυτιλίας, καθώς για πρώτη φορά πιστωτικό ίδρυμα «κόβει» τις χρηματοδοτήσεις έργων σε αυτό τον τομέα.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά και τις ανακοινώσεις, εκτιμήσεις αρμοδίων οργανισμών ότι η χρήση του LNG δεν συνάδει πλήρως με τους στόχους του ΙΜΟ για το κλίμα και την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter