Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Posidonia Sea Tourism Forum 2019: «Διαμορφώνοντας ένα νέο όραμα για το θαλάσσιο τουρισμό στην Α. Μεσόγειο»- Αναγκαίες οι συνέργειες

0Θ.ΒΩΚΟΣ

Σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία όπου η δημοφιλία προορισμών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ανατολικής ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο στις διήμερες εργασίες του Posidonia Sea Tourism Forum 2019 θα λάβουν μέρος ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας κρουαζιέρας και του yachting. Στόχος μέσα από τις διήμερες εργασίες, που αναμένεται να παρουσιάσουν εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η αποτύπωση των τάσεων που αφορούν στην κρουαζιέρα αλλά και το yachting στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από έντεκα διασκέψεις και σεμινάρια που έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του φόρουμ.

Νωρίτερα σήμερα επί του κρουαζιερόπλοιου της Crystal της Celestyal Cruises ο διευθύνων σύμβουλος της Έκθεσης Ποσειδώνια ΑΕ κ. Θ. Βώκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η «ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως προορισμού κρουαζιέρας παγκοσμίου κύρους είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν από τουλάχιστον πενήντα ειδικούς της παγκόσμιας βιομηχανίας, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις για πληθώρα θεμάτων, όπως οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών λιμανιών και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η σταδιακή επιστροφή της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή». Από την πλευρά του ο.γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Χ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στη δυναμική του λιμενικού συστήματος της χώρας, την εξελισσόμενη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων με την συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ ενώ μετέφερε και το χαιρετισμό του υπουργού ΝΝΠ κ. Φ. Κουβέλη στον οποίο μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ως θετικό το γεγονός ότι στην φετινή διοργάνωση θα εξεταστούν μεταξύ των άλλων και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην κρουαζιέρα για την προσαρμογή στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Τόσο στο χαιρετισμό του ο κ. Κουβέλης όσο και ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου τουρισμού κ. Γ. Τζιάλας τόνισαν τη σημασία και τη συνεισφορά του θαλάσσιου τουρισμού με τον κ. Τζιάλα να τονίζει ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του υπουργείου στοχεύει στη βελτίωση και ενδίσχυση των υποδομών σε μαρίνες, στην κρουαζιέρα και βέβαια στην ανάπτυξη του home porting. Όπως είπε ο κ. τζιάλλας με την πολιτική διαχείρισης της κρίσης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τις στρατηγικές κινήσεις κατέστη εφικτή η συγκράτηση των μεριδίων στην κρουαζιέρα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε γειτονικούς προορισμούς που επηρέασαν τα προγράμματα των διεθνών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην προσπάθεια να επεκταθούν οι χρόνοι της κρουαζιέρας όλο το χρόνο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θ. Κόντες σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η συνεργασία των κρατικών λιμένων ώστε να βελτιωθούν εφ ενός οι υποδομές αλλά και για να υπάρξει ανταγωνιστική πολιτική σε κόστος και υπηρεσίες. Στα οικονομικά οφέλη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο κ. Μ. Δεληγιάνη η οποία και παρουσίασε στοιχεία που αποτυπώνουν την οικονομική δυναμική που προσδίδει ο τομέας της κρουαζιέρας.

Αναγκαίες οι συνέργειες

Ιδιαίτερης σημασίας προσέλαβαν και οι επισημάνσεις του εκπροσώπου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Αλεξανδράτου ο οποίος και εστίασε στις συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν για να υπάρξει βελτίωση της απόδοσης του τομέα της κρουαζιέρας αλλά και του yachting στις τοπικές και γενικότερα την εθνική οικονομία. Ο κ. Αλεξανδράτος αναφέρθηκε επίσης και στον τομέα του yachting σημειώνοντας ιδιαίτερα την οικονομική συμβολή του δια των θέσεων εργασίας που αυτός διατηρεί σε ξηρά και θάλασσα ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στις αναφορές του περί ανάπτυξης συνεργειών και στην από κοινού δημιουργία από την ΕΕΕ, το ΝΕΕ και το ΕΒΕΠ του cluster μέσα από το οποίο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.
Υπέρ των συνεργειών με αφορμή και τον τοποθέτηση του κ. Αλεξανδράτου τάχθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ κ. Α. Στελλιάτος ο οποίος εστίασε στη δυναμική του yachting αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να επιλυθούν σταδιακά και κυρίως αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο κλάδος του yachting, αξίζει να σημειωθεί, βρίσκεται στα κύρια θέματα τη ατζέντας του φόρουμ με επίκεντρο τις μαρίνες, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τα ζητήματα του νομοθετικού πλαισίου, στα οποία και αναφέρθηκε ο κ. Στελλιάτος.

«Τρείς Ελλάδες»

Όπως ανέφερε πρόσφατα το “theseanation.gr” και όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων και στη σημερινή παρουσίαση, κοντά στα 30 εκατομμύρια επιβάτες εκτιμάται ότι θα διακινηθούν φέτος με τα κρουαζιερόπλοια που εκτελούν πλόες σε προορισμούς της Μεσογείου έναντι των 28 εκατομμυρίων επιβατών που διακινήθηκαν το περασμένο έτος γεγονός που αποτυπώνει την δυναμική που δεν έχει διαλάθει της προσοχής των μεγάλων εταιριών του τομέα της κρουαζιέρας. Στις αποτιμήσεις αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει επανακτήσει τη δημοφιλία της ενώ η έκπληξη είναι η Μαύρη Θάλασσα οι προορισμοί της οποίας εκτιμάται ότι θα τραβήξουν το ενδιαφέρον την προσεχή διετία

Τέλος για άλλη μία φορά η «Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ» ενώνει τις δυνάμεις της με το Young Executivew Shipping (YES) Forum ενώ στην εκδήλωση Blue Growth νέοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν επιχειρηματικά πλάνα με σκοπό την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους.

Στο διήμερο Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri, εκπρόσωποι από τις MSC Cruises, Carnival Group, Royal Caribbean Cruises, Holland America Group, Silversea Cruises, Disney Cruise Line, Fred Olsen Cruise Line και Celestyal Cruises θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους και θα συναντηθούν με εκπροσώπους περιφερειακών λιμανιών και προορισμών.

Επιπλέον, στο σεμινάριο που διοργανώνουν οι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO), διευθυντές αγορών και τεχνικοί διευθυντές από τη Royal Caribbean Cruises και τη Silversea Cruises θα συζητήσουν διεξοδικά τις διαδικασίες προμηθειών του κλάδου με τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού που ενδιαφέρονται να προμηθεύσουν τη βιομηχανία κρουαζιέρας με τα προϊόντα τους.

Tη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς κρουαζιέρας στην Ελλάδα θα αναλύσει η MSC Cruises στο πλαίσιο των σεμιναρίων για ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA).

Το 5ο Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Υποστηρίζεται από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA Europe, την Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MEDCRUISE), την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, την Ένωση Μαρίνων Ελλάδας, το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA). Χρυσός χορηγός είναι ο ΕΟΤ. Αργυροί Χορηγοί είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, η HEMEXPO και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Χάλκινοι Χορηγοί είναι η Air France - KLM, το Ακτίνα Travel Group, η Celestyal Cruises, η Global Ports Holding και η Intercruises Shoreside and Port Services.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter