Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

East Med Yacht Show- Φ. Κουβέλης: « Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία και στο θαλάσσιο περιβάλλον"

skafi anapsixis 2222

Εγκαινιάστηκε απόψε στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά η 18η Έκθεση του East Med Yacht Show από τον υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλη παρουσία επώνυμων στελεχών των παραγωγικών τάξεων και του τομέα του yachting. Ειδικότερα τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και την αναγκαιότητα προστασίας και σεβασμού της ναυτικής εργασίας και του θαλάσσιου πλούτου και περιβάλλοντος, επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη 18η Έκθεση του East Med Yacht Show.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουβέλης «η φετινή σας Έκθεση, πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία καταγράφεται ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους του τουρισμού στη χώρα μας, συμβάλλοντας στο μερίδιο που του αναλογεί στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Η ανάπτυξη αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ομορφιά των ελληνικών θαλασσών, των νησιών μας αλλά και όλων των προορισμών στα οποία οδηγούν τα τουριστικά σκάφη όσους επισκέπτονται τη χώρα μας και επιλέγουν ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού.
Οφείλεται στη συστηματική δουλειά της Ένωσης Πλοιοκτητών των Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και στην προσπάθεια, που καταβάλλει κάθε πλοιοκτήτης μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδιάζεται με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στέκεται αρωγός στην προσπάθειά σας, με την επιλογή στήριξης των πλοιοκτητών, των εργαζομένων στα τουριστικά σκάφη, των τουριστών και της εικόνας της εικόνας της χώρας μας διεθνώς.
Η πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα στοχεύει στο να στηρίξει τον κλάδο για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του αλλά και να τον διευκολύνει με τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά θέματα.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει βρεθεί στο πλευρό του κλάδου, λύνοντας πολλά από τα χρόνια προβλήματά του. Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες στήριξης του κλάδου.
Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021. Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες προς τα συναρμόδια υπουργεία, για να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι διαδικασίες , ενώ στο ηλεκτρονικό μητρώο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να έχουν ενταχθεί περί τα 6.000 πλοία. Για το λόγο αυτό καλούμε για ακόμη μία φορά τους υπόχρεους να ανταποκριθούν άμεσα και να εγγραφούν το συντομότερο δυνατό στο ηλεκτρονικό Μητρώο.
Είναι πάγια άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Το φυσικό περιβάλλον -είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά και στη θάλασσα- είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων.
Σε ό, τι αφορά στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε τουριστικά σκάφη, το Υπουργείο μας έχει διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εξέλιξη των κυβερνητών, καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφέρει συνεχώς αλλαγές.
Στο θέμα της νομιμότητας, για εμάς είναι απαράβατη προϋπόθεση η ασφάλεια στη θάλασσα.
Θέλουμε οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες κάνοντας νόμιμες ναυλώσεις ή και να πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές με ασφάλεια, κυβερνώντας είτε το δικό τους σκάφος είτε ένα ναυλωμένο επαγγελματικό.
Κατά συνέπεια το Υπουργείο Ναυτιλίας δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε δύο σημαντικές παραμέτρους. Αν έχεις σκάφος να έχεις και τις απαραίτητες γνώσεις να το κυβερνήσεις και δεύτερον το σκάφος στο οποίο επιβαίνει ο τουρίστας να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Λιμενικό Σώμα έχει την εντολή να είναι προσεκτικό στους απαραίτητους ελέγχους.
Το Λιμενικό Σώμα έχει αποδείξει τη σημαντική συμβολή του, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναβαθμίζει συνεχώς τον εξοπλισμό του Σώματος, για την εποπτεία των ελληνικών ακτών και θαλασσών.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό» .
Καταλήγοντας ο κ. Κουβέλης ευχαριστήσω θερμά για την παραχώρηση εκθεσιακού χώρου στο Λιμενικό Σώμα, με την οποία , όπως είπε, τιμάτε και αναδεικνύεται το πολυεπίπεδο έργο του. «Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Φέτος το Λιμενικό Σώμα κλείνει έναν ιστορικό κύκλο εκατό χρόνων και σας διαβεβαιώνουμε ότι ξεκινάει ένας νέος, με πιο ευοίωνες προοπτικές» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.
Από την πλευρά του απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς κ. Β. Κορκίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η Ελλάδα, είναι η 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, με 2.000 μικρά και μεγάλα νησιά, μεγάλο βαθμό γεωγραφικής διασποράς, μικρή πληθυσμιακή ενότητα και εποχικά αυξομειούμενες ανάγκες σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Η Ελλάδα διαθέτει 1.068 λιμενικές εγκαταστάσεις, 400 εμπορικούς, επιβατικούς και μικτής χρήσης λιμένες. Η Ελλάδα διαθέτει 22 οργανωμένες μαρίνες συνολικής δυναμικότητας 8.924 θέσεων, εκ των οποίων οι οκτώ οργανωμένες μαρίνες συνολικής δυναμικότητας 4.075 θέσεων βρίσκονται στην Αττική. Εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 13.500 θέσεις ελλιμενισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μαρίνες, οι τουριστικοί λιμένες, τα ιδιωτικά τερματικά και τα καταφύγια τουριστικών σκαφών.
«Ο κλάδος του "Yachting" αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, δεδομένου ότι η «πολυνησία» και οι αμέτρητες παραλίες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους απαιτητικούς πελάτες του. Ο εκσυγχρονισμός ελέγχου σκαφών και η εξυπηρέτηση μαρίνων, με νομιμοποίηση των Υπηρεσιών και στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι άμεσα θέματα, που πιστεύω ότι, πρέπει να επιλυθούν για να εξελιχθεί η χώρα μας σε πρώτο προορισμό του "Yachting".
Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν 4.060 ιστιοπλοϊκά και επιπλέον 13.445 μηχανοκίνητα σκάφη επί συνόλου 17.505 σκαφών, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος ανά ιδιοκτησία και χρήση σκαφών εκτιμάται σε 600 εκ. ευρώ, ενώ, ο οικονομικός αντίκτυπος του κλάδου yachting εκτιμάται σε 800 εκ. ευρώ.
Ο ναυτικός τουρισμός, αποτελείται από τον τομέα του yachting, της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας έχοντας άμεση οικονομική επίδραση 2,28 δις ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ με άμεση απασχόληση 22.500 θέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιδράσεις, ο συνολικός αντίκτυπος του ναυτικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία εκτιμάται 5-6 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 2,9%-3,5% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, ο τομέας του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού θεωρείται ότι, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυνατότητες για την προώθηση μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ευρώπη. Είναι ο σπουδαιότερος θαλάσσιος τομέας από την άποψη της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και της απασχόλησης και, σύμφωνα με τη μελέτη για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2-3% μέχρι το 2020.
Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις απαραίτητες ενέργειες στήριξης του κλάδου. Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021.
Πιστεύω, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον, είτε αφορά στην ηπειρωτική χώρα, είτε αφορά στα νησιά, είτε αφορά στις ελληνικές θάλασσες είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΕΒΕΠ έχει ταχθεί υπέρ των μικρότερων ναυπηγείων του Περάματος και της Σαλαμίνας, που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλες Θαλαμηγούς, με μεγάλες δυνατότητες για επισκευές και ελλιμενισμό mega yachts, κάτι το οποίο συνεπάγεται αύξηση της τουριστικής χρονικότητας.
Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι η ανάπτυξη του Πειραιά σε ένα σύγχρονο κόμβο επιβατικής και τουριστικής κίνησης, με «αιχμές της τρίαινας» την Ακτοπλοΐα, την Κρουαζιέρα και το "Yachting".
Eιδικότερα, το yachting στη χώρα μας προσελκύει Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες. Τόσο οι ελληνικές μαρίνες, όσο και τα καταφύγια, αν και χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις, παρέχουν επιλογές θαλάσσιων περιηγήσεων, που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη, πέρα από την απόλαυση της θαλάσσιας διαδρομής, τη γνωριμία πολλών μαγευτικών περιοχών, τόσο της νησιωτικής Ελλάδας ,όσο και της ηπειρωτικής.
Παρόλο όμως, που η χώρα μας διαθέτει την μεγαλύτερη περίμετρο ακτογραμμών συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, χρειάζεται να αναβαθμίσει κι άλλο το θαλάσσιο τουριστικό προϊόν της, με τη δημιουργία περισσότερων και πιο οργανωμένων μαρίνων, καθώς επίσης και τη βελτίωση των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να χαιρετίσω την έναρξη του "East Med Yacht Show 2019", μία από τις σημαντικότερες διεθνείς Εκθέσεις για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, μιας και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε, όλοι να αναδείξουμε τον Πειραιά, ως κορυφαίο ναυτικό τουριστικό προορισμό. Το Ε.Β.Ε.Π. ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι, οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό. Έχουμε σίγουρα μεγάλης αξίας περιεχόμενο και πρέπει να βελτιώσουμε τη συσκευασία για να προσφέρουμε το καλύτερο «πακέτο» yachting στον κόσμο».
Στην εναρκτήριο ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ κ. Α. Στελλιάτος μεταξύ άλλων υπενθύμισε την σημασία τους θαλάσσιου τουρισμού για την χώρα και ιδιαίτερα τη συνεισφορά του τομέα του yachting μη παραλείποντας να αναφερθεί στα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας και στις προσπάθειες που γίνονται για την απάλειψη τους. Σε δηλώσεις του ο κ. Στελλιάτος επεσήμανε πως ο σκοπός της έκθεσης είναι «να διαφημίσουμε το προϊόν μας, το ελληνικό επαγγελματικό σκάφος και όχι μόνο. Να αναδείξουμε στους ξένους τουρίστες ότι η Ελλάδα μας είναι ο μοναδικός προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό και yachting, διότι πουθενά παγκοσμίως, σε καμία χώρα, δεν υπάρχουν 5.000 νησιά και βραχονησίδες,16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Και σε όποιο πέλαγος κι αν πλέεις, αναπνέεις αέρα ιστορίας και πολιτισμού, απολαμβάνεις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, τη μοναδική γαστρονομία μας και τέλος τη φιλοξενία που μόνο ο Έλληνας μπορεί να προσφέρει», εκφράζοντας τη βεβαιότητά ότι «το 18ο East Med Yacht Show θα είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα και το πιο πετυχημένο από κάθε άλλη φορά.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε το East Med Yacht Show ως ένα σημαντικό θεσμό για την πόλη του Πειραιά, ενώ ο Δήμος συμμετέχει το περίπτερο «Destination Piraeus», με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την πόλη του Πειραιά, τα αξιοθέατα, τις εκκλησίες και την ιστορία του.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την έκθεση σκαφών με 60 και πλέον σκάφη – μέλη της Ε.Π.Ε.Σ.Τ. (επανδρωμένα motoryachts, sailingyachts, catamaran και bareboats) ωστόσο δυνατότητα πρόσβασης – επίσκεψης σε αυτό το τμήμα θα έχουν μόνο οι επαγγελματίες του κλάδου.
Επίσης υπάρχουν 40 περίπτερα ελληνικών εταιριών ναύλωσης σκαφών (τουριστικών πρακτόρων και ναυλομεσιτών), καθώς και εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού θα φιλοξενηθούν στη φετινή διοργάνωση. Το τμήμα αυτό θα είναι ελεύθερα επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.
Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται, ποικίλες θεματικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, για τους επαγγελματίες του κλάδου έχουν προγραμματιστεί στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος ενημερωτικά σεμινάρια, ενώ το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρωτότυπες δράσεις, όπως: Yoga on Deck, Σεμινάριο Καταδύσεων, Παρουσίαση & Ενημερωτική Δράση της Euro Green Sports, Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες.
H 18η Έκθεση Επαγγελματικών Επανδρωμένων Πλοίων Αναψυχής «East Med Yacht Show 2019» διεξάγεται από 10 έως και 13 Μαΐου και φέτος η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον 3.000 επισκέπτες
Την έκθεση, που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων σαλονιών για το θαλάσσιο τουρισμό, διοργανώνει η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, ενώ στη φετινή διοργάνωση τιμώμενος Δήμος είναι ο Δήμος Κεφαλλονιάς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter