Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλόννησος: Υποθαλάσσια μουσεία για την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών

0Στρατής

Σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα αποτελεί κατ' ουσίαν ένα μεγάλο υποθαλάσσιο μουσείο και θα είναι επισκέψιμος με καθοδηγούμενη κατάδυση, στοχεύει να μετατρέψει το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας κοντά στην Αλόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσε διημερίδα για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όπου παρέστη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.
Το όλο εγχείρημα άρχισε να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.
Για τους λόγους αυτούς το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter