Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Α. Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία

0Τσιπρ

Έντεκα προτάσεις που «ακουμπούν» την οικονομία και την κοινωνία παρουσίασε νωρίτερα από τους βήματος της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη ενώ κατηγόρησε γενικότερα την κυβέρνηση για «εξαπάτηση» του λάου σε όσα του έταξε για την οικονομία, ότι έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και ότι μετά «παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική ελευθερία», «δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση». Ο κ. Τσίπρας εστίασε ιδιαίτερα στην νέα γενιά κατηγορόντας την κυβέρνηση ότι την στοχοποίησε για την πανδημία ενώ δεν έχει ένα ολιστικό σχέδιο που θα προδιαγράφει θετικά το μέλλον της νέας γενιάς και θα δικαιολογεί την παραμονή της στην χώρα. Στο πεδίο της οικονομίας προσδιόρισε τρεις παραδοχές ως «βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Ειδικότερα:
Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη, και όχι της επιστροφής στα ίδια αδιέξοδα.
Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό - καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών, και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει διαφάνεια και διευκόλυνση της παροχής ρευστότητας.
Τρίτη παραδοχή αφορά τη βαριά κληρονομιά του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. 'Ασκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, είναι η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter