Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κ. Μητσοτάκης: Εφόσον ο κ. Τσίπρας ηττηθεί στις ευρωεκλογές πρέπει να παραιτηθεί

0Μητσοτάκης1

«Δεν έχουμε την ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα της οικονομίας για όλους τους Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πώς θα αναδιανείμει τη φτώχεια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει τον αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, εκτιμώντας ότι αν οι πολίτες έπρεπε να διαλέξουν να ψηφίσουν εκείνον που θα τους ελαφρύνει, θα επέλεγαν τη ΝΔ. «Θα προτιμήσουν το αυθεντικό προϊόν και όχι την αντιγραφή», είπε συγκεκριμένα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι το μήνυμα που λαμβάνει στις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα είναι για μια ισχυρή πολιτική αλλαγή. «Ο λαός θα αποδοκιμάσει την κυβέρνηση και θα επιβραβεύσει τη ΝΔ. Ζητώ μια ευρεία, μια μεγάλη εκλογική νίκη. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες στην κάλπη της 26ης Μαΐου. Από τη στιγμή που έθεσε το πλαίσιο για την εκλογική αναμέτρηση, εφόσον ηττηθεί το ίδιο βράδυ δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο. Πρέπει να πάει στο Ζάππειο, να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων σε εθνικές εκλογές», τόνισε ενώ απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση πρόσθεσε: «Ο ίδιος το είπε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Χάνει, φεύγει. Μας χωρίζουν 4 μήνες μέχρι το απώτατο όριο για τις εθνικές εκλογές. Γιατί να ταλαιπωρείται η χώρα; Για να περάσει ο κ. Τσίπρας άλλο ένα καλοκαίρι πολυτέλειας; Μπορεί να το κάνει και ως αρχηγός αντιπολίτευσης και να ξεκουραστεί αν αισθάνεται κουρασμένος».
Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές τόνισε: «Οι εκλογές είναι ευρωεκλογές. Θα μου θέσετε το ερώτημα μετά τις ευρωεκλογές. Η σιγουριά μου δεν προέρχεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από την τακτική μου επικοινωνία με τον λαό. Στις εκλογές βλέπω ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Δεν χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να μου το πει».
Μιλώντας για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές είπε ότι είναι πικραμένοι από την πολιτική γιατί μεγάλωσαν και γνώρισαν μόνο την κρίση και αισθάνονται ότι δεν έχουν ελπίδα. Επ' αυτού αναφέρθηκε εκτενώς στα βασικά σημεία του προγράμματός της ΝΔ για την Παιδεία, το οποίο, είπε, δεν αφορά μόνο τους αριστούχους αλλά και τα παιδιά που δεν θα πάνε στο πανεπιστήμιο και σήμερα δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. «Έλκονται από ακραίες θεωρίες, απόψεις και συνθήματα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που μένει σε πολλούς είναι η ειλικρίνεια των προθέσεών μας».
Απευθυνόμενος επίσης σε εκείνους που, όπως είπε, θα ψηφίσουν ΝΔ με μισή καρδιά ανέφερε ότι στόχος του είναι να τους δικαιώσει και στις μεθεπόμενες εκλογές να ξαναψηφίσουν ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι αυτό που δίνει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους δεν είναι 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα «με τρόπο ξεδιάντροπο, 5 μέρες πριν τις κάλπες».
Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να το δώσει και στις 26 Μαΐου με τα ψηφοδέλτιά του έξω από τα εκλογικά κέντρα. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι οποιαδήποτε πολιτική προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη είναι χρήσιμη. Τα 500 ευρώ είναι σημαντικό ποσό. Το ερώτημα είναι αν η πολιτική του κ. Τσίπρα μπορεί να εξασφαλίσει ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πολιτική της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παγιδεύει τους ανθρώπους σε μια πολιτική που ανακυκλώνει τη φτώχεια. «Στο πρόγραμμά του οι λέξεις επενδύσεις και δουλειές απουσιάζουν. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι 5 ημέρες πριν τις εκλογές να δελεάσει συνταξιούχους να τον ψηφίσουν. Χθες στην Παιανία ένας συνταξιούχος μου είπε ότι είναι καλοδεχούμενο αλλά εκείνος θα του έλεγε 'εύγε και φεύγε'», συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει στη Βουλή. «Θα ψηφίσουμε το προεκλογικό επίδομα το οποίο ο κ. Τσίπρας βαφτίζει 13η σύνταξη χωρίς να είναι. Αν ήταν θα έπρεπε να δοθεί τον Δεκέμβριο και όχι τώρα. Είναι μια σημαντική ανακούφιση αλλά 250.000 άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη και οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου είναι 40% μειωμένες σε σχέση με τις παλιές», υπογράμμισε.
«Έταξε απίστευτα πράγματα όταν ήξερε ότι θα κερδίσει. Τώρα που ξέρει ότι θα χάσει θα τάξει αυτά και άλλα τόσα», ανέφερε για τον πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων δήλωσε ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές και στο πλαίσιο της πειθαρχίας και των δημοσιονομικών στόχων θα υλοποιηθούν.
«Αν δεν κάνει δεκτή την τροπολογία μας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου ο κ. Τσίπρας θα είναι υποκριτής. Από τη μία δίνει κάτι που ισχυρίζεται ότι είναι 13η σύνταξη και από την άλλη δεν νομοθετεί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που θα ισοδυναμούσε με μείον μία σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους. Έχουμε όλοι μαζί να υψώσουμε ένα τοίχος άμυνας απέναντι σε αυτή την πολιτική και να πούμε στους εταίρους ότι είναι εσφαλμένη και τα πιο πολλά κόμματα διαφωνούν. Δεν έχει σημασία ποιος το είπε πρώτος αλλά να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Δική μου δέσμευση είναι, αν δεν ψηφίσουμε τώρα την τροπολογία ότι δεν θα εφαρμόσουμε ως επόμενη κυβέρνηση τη μείωση του αφορολογήτου», διαβεβαίωσε.
Ανέφερε επίσης ότι μπορεί με τον κ. Τσακαλώτο να έχει ουσιαστική ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά μαζί του μπορεί να συζητήσει πολιτικά και συμπλήρωσε: «Τι θα γίνει την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν με αφορά. Με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε συνεννόηση την επόμενη μέρα. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε άρον-άρον ο κ. Τσίπρας για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκαφάτες διακοπές του, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Που είναι ο κ. Χουλιαράκης; Προφανώς διαφωνεί. Μέσα του διαφωνεί και ο κ. Τσακαλώτος».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε επίσης ότι θα διαπραγματευτεί τα πρωτογενή πλεονάσματα με καλή διάθεση και όχι με τερτίπια ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδεχομένως συνειδητά αφήνει βραδυφλεγείς βόμβες για την επόμενη κυβέρνηση όπως το θέμα της ΔΕΗ. Επ' αυτού είπε ότι έχει κατατεθεί εδώ και καιρό σχέδιο τολμηρής επιχειρησιακής ανασυγκρότησης της επιχείρησης αλλά η διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ», υπογράμμισε.
Για το θέμα της ασφάλειας είπε ότι για τη ΝΔ είναι ζήτημα που το βάζει ψηλά και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αδιαφορεί. «Για μένα το να σταματήσει αυτή η εικόνα και να αποκατασταθεί η ασφάλεια παντού στη χώρα γιατί δεν αφορά μόνο τα Εξάρχεια, είναι απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε σημειώνοντας πως η ΕΛΑΣ έχει τις υπηρεσιακές δυνατότητες αλλά χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση εξαμήνου όλοι οι αστυνομικοί θα έχουν νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, εντός ενός έτους η αστυνομία θα ενισχυθεί με 1000 καινούργια περιπολικά και ότι θα επανέλθουν οι ομάδα Δ και θα ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ.
Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ δήλωσε: «Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε. Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει δυνατότητα να βάλει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας στα 35 κεφάλαια. Ο κ. Τσίπρας είναι υπόλογος απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το λαό για την κακή συμφωνία που υπέγραψε η οποία αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και δεν προστατεύει τα μακεδονικά προϊόντα. Πρώτο δικό μας βήμα είναι η ενίσχυση του brand της Μακεδονίας μας, της πραγματικής Μακεδονίας. Θα το προστατεύσουμε όπως και όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που σήμερα είναι ξεκρέμαστες από μια κακή συμφωνία».
Ερωτηθείς για το δίλημμα «με τους πολλούς ή με την ελίτ», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό τον διαχωρισμό που κάνει ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί η κατεξοχήν ευρωπαϊκή ακροδεξιά. «Σαν να ακούω την κ. Λεπέν και τον κ. Όρμπαν. Εγώ είμαι με όλους. Οποιαδήποτε πολιτική διχάζει την ελληνική κοινωνία μας πηγαίνει πίσω», τόνισε και έβαλε τα δικά του διλήμματα όπως πχ αν κάποιος θέλει μια Ελλάδα συμμέτοχο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι ουραγό. «Υπάρχει ζήτημα μεγάλης πολιτικής υποκρισίας. Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε καριέρα καταγγέλλοντας αυτούς που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με επιχειρηματίες και ο ίδιος επέλεξε, 25 ημέρες μετά το Μάτι, μυστικά να κάνει διακοπές σε πολυτελές κότερο. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία πάνω στην καρότσα αγροτικού λέγοντας go back κα Μέρκελ και φεύγει καπνίζοντας πούρα και σαλπάροντας σε πανάκριβα σκάφη», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη και πως δικαιώθηκε αυτή η απόφασή του.
«Έχετε αμφιβολία ότι οι διάφοροι περιφερόμενοι υπουργοί που αντάλλαξαν υπουργεία με ψήφο θα έπρατταν κάτι διαφορετικό; Ο κ. Θεοχαρόπουλος θα καταψήφιζε; Όχι. Αναδείξαμε ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται απόλυτα με τον κ. Πολάκη, ότι ο πολακισμός είναι ένας ιδιότυπος φασισμός. Αναδείξαμε το ήθος και το ύφος της εξουσίας του κ. Τσίπρα ο οποίος - ειδικά στη δευτερολογία του - έβγαλε από μέσα του τον Πολάκη που επιμελώς έκρυβε. Όλοι οι Έλληνες είδαν έναν πρωθυπουργό που μιλούσε σαν να βρίσκεται στο καφενείο της γειτονιάς του», τόνισε.
Για τη δική του ομιλία στη Βουλή είπε: «Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν το ήθος και το ύφος μου αλλά δεν θα εκλαμβάνουν την ευγένειά μου ως αδυναμία. Το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης το καθορίζει η κυβέρνηση. Τρία χρόνια δέχομαι χυδαίες επιθέσεις εκπορευόμενες από τα υπόγεια του Μαξίμου. Αν ο κ. Τσίπρας επανέλθει στον ίσιο δρόμο μιας πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, τον καλωσορίζω και εύχομαι οι τελευταίες δύο εβδομάδες να είναι προγραμματικής αντιπαράθεσης».
Και σε άλλη παρεμφερή ερώτηση πρόσθεσε: «Ξαναείδα με προσοχή τη συζήτηση στη Βουλή. Στην πρωτολογία μου άσκησα σκληρή πολιτική κριτική στον κ. Τσίρπα. Το πού κάνει διακοπές ένας πρωθυπουργός είναι πολιτικό ζήτημα όταν έχει χτίσει τη ρητορική του στο ηθικό πλεονέκτημα. Τη δευτερολογία μου θα συνιστούσα να την ξαναδείτε. Δέχτηκα χυδαία επίθεση, με αγοραίο ύφος. Απάντησα με ευπρέπεια κάνοντας μία μόνο παρατήρηση για το τι έκανε η οικογένεια του πρωθυπουργού στα χρόνια της δικτατορίας. Θα έκανα το ίδιο. θέλω να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω. Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη για κανένα. Ποιος όμως εδώ και τρία χρόνια έχει στοχοποιήσει με χυδαίο τρόπο τη σύζυγό μου; Ο κ. Τσίπρας και τα υπόγεια του Μαξίμου. Ελπίζω να πήρε το μήνυμά του. Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη».
Είπε επίσης ότι δεν είπε τίποτα ανακριβές και δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει συγνώμη από κανένα.
Σε άλλη ερώτηση για την τραγωδία στο Μάτι είπε ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει τίποτα και πως από τύχη θα είναι να μην ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία.
«Έχω δεσμευτεί ότι θα αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής προστασίας», είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι η πρώτη ευθύνη του Κράτους είναι να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή.
«Ως προς τις πολιτικές ευθύνες, βλέπω ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας που παραιτήθηκε είναι υποψήφιος δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.
Για την προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που συμβαίνει με ξεδιάντροπο τρόπο από την Άγκυρα στην Κύπρο. «Θα επιστρατεύσουμε την ΕΕ να σταθεί στο πλευρό μας», είπε συμπληρώνοντας πως ο ίδιος θα έχει πάντα διάθεση διαλόγου με τη γειτονική χώρα αλλά θα πρέπει να κάνει κινήσεις καλής θέλησης και μία από αυτές είναι το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής.
Μιλώντας για το ασφαλιστικό είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι νέες θέσεις εργασίας και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορεί ότι είμαι κατά του 8ώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο», εξήγησε ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μοιράζουν πιο δίκαια και στους εργαζομένους τα κέρδη τους. Είπε επίσης ότι δεν είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι υπάρχουν και εξαιρετικά επιτυχημένες κλαδικές συμβάσεις όπως των ξενοδοχειακών υπαλλήλων.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλλε πρόστιμο 10.500 ευρώ σε επιχείρηση για ανασφάλιστη εργασία και ξεκαθάρισε ότι δεν διαπραγματεύεται την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
Επανερχόμενος στις ευρωεκλογές και στη θέση της ΝΔ υπέρ του κ. Βέμπερ είπε ότι επειδή ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν είναι απέναντι στον κ. Τσίπρα δεν σημαίνει ότι είναι ανθέλληνας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ποιον στηρίζει για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανέφερε δε ότι δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι που προέρχονται μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε όσους είχαν ψηφίσει στον παρελθόν τη ΝΔ να την ξαναεμπιστευτούν. «Σας διαβεβαιώνω πω όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι αναποφάσιστοι δεν θα γυρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι εξοργισμένοι με την πολιτική εξαπάτηση», δήλωσε.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι στόχος για τη ΝΔ είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες και ο ΣΥΡΙΖΑ καμία ενώ δίνει ξεκάθαρη στήριξη στους μεγάλους δήμους.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την ψήφο των αποδήμων. Την κατηγόρησε ότι κωφεύει στην πρόταση της ΝΔ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό να έχουν δικαίωμα ψήφου. «Τώρα έχει σκαρφιστεί το εξής αδιανόητο. Έχει καταθέσει πρόταση να ψηφίζουν αλλά η ψήφος του να μην προσμετράται στο σύνολο αλλά μόνο για τρεις βουλευτές Επικρατείας. Αυτά είναι πρωτοφανή και βαθύτατα αντισυνταγματικά. Την επόμενη ημέρα έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο και θα βρούμε 200 βουλευτές. Και ας αναλάβει την ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ να πει όχι», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter