Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φ. Κουβέλης στον Ρ/Σ 24/7: «Ο προοδευτικός πόλος διαμορφώνεται, συγκροτείται και αναπτύσσεται μέσα στην κοινωνία»

0KOYBELIS

Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό News24/7 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού έδωσε σήμερα ο Υπουργός ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.
Ερωτηθείς για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη ο κ. Κουβέλης δήλωσε:
«Είναι αναγκαία η συμπόρευση και η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά σήμερα που η Δεξιά του βαθύτατου συντηρητισμού όσο και η Ακροδεξιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη, επιχειρούν συστηματικά να ορθώσουν απειλητικό ανάστημα απέναντι στις δημοκρατικές κατακτήσεις, στις πολιτικές ελευθερίες, στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά και του νεοφασισμού στην Ευρώπη, έχουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που με την άσκηση της πολιτικής τους και τις επιλογές τους διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες, συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος, ανεύθυνα σε πολλές περιπτώσεις, και ενίσχυσαν τον εθνικισμό και το ρατσιστικό λόγο, με αφορμή και τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη.
Η Σοσιαλδημοκρατία άφησε τεράστιο έδαφος στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική. Για τη χώρα μας θα έλεγα ότι ο προοδευτικός πόλος διαμορφώνεται, συγκροτείται και αναπτύσσεται μέσα στην κοινωνία, ανεξάρτητα από τα στάση των ηγεσιών των κομμάτων, εν προκειμένω του ΚΙΝΑΛ, που αυτοπροσδιορίζονται στην Κεντροαριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία.
Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε:
Είναι αρνητική η στάση που επιλέγει το ΚΙΝΑΛ. Όταν δεν επιτίθεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση, κρατάει υποτίθεται ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Και δεν είναι λίγες οι φορές που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει χαρακτηρίσει συντηρητική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άρνηση της σύγκλισης και της συνεργασίας από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στη βάση μιας προοδευτικής πολιτικής -ασκεί και προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την προοδευτική πολιτική- είναι μια άρνηση που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ίδια την κοινωνία και με όλα εκείνα τα οποία διαμορφώνονται και στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης.
Ερωτηθείς γιατί δεν απευθύνονται απευθείας στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οι προτάσεις συνεργασίας, δήλωσε:
Δε συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Κι όταν μιλάμε για διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα από τη μια και από την άλλη του συντηρητικού και νεοφιλελεύθερου πόλου, σε καμιά περίπτωση αυτό δεν αποτελεί επιλογή για δικομματισμό. Δε θα πρέπει να αισθάνεται η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αυτή την προσπάθεια για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, ως απειλή για την αυτονομία του δικού τους κόμματος. Είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα. Η ηγεσία του ΚΙΝΛ πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην προοδευτική πολιτική από τη μια και στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική από την άλλη, είναι υπαρκτή. Και αυτή η διαχωριστική γραμμή βαθαίνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή των Τέρενς Κουίκ, Έλενας Κουντουρά και Θανάση Θεοχαρόπουλου στον προοδευτικό πόλο δήλωσε:
Η προοδευτική πολιτική συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος. Η πολιτική που επιλέγουν οι δύο υπουργοί είναι βαθύτατα προοδευτική. Επιπλέον οι μετακινήσεις πολιτικών προσώπων συντελούνται στη βάση των συγκεκριμένων και υπαρκτών ζητημάτων που προσδιορίζουν την ανάγκη χάραξης μιας συγκεκριμένης προοδευτικής πολιτικής. Είναι εύκολο το επιχείρημα της άλλης πλευράς, αλλά θα ήταν ατελέσφορο να επικαλεστώ τι κάνει η άλλη πλευρά όταν για παράδειγμα δέχεται στους κόλπους της πολιτικούς με αφετηρία σε τελείως διαφορετικές επιλογές πολιτικού χαρακτήρα και απόψεις από αυτές που σήμερα διατυπώνουν και προωθούν.
Ο κ. Κουβέλης δέχτηκε χωρίς επιφυλάξεις ενδεχόμενη συμμετοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον προοδευτικό μέτωπο. Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ως θετικό γεγονός τη σύγκλιση του κ. Θεοχαρόπουλου προς την προοδευτική πολιτική και την απομάκρυνσή του όπως και όσων έχουν παραμείνει στην ΔΗΜΑΡ από προηγούμενες πολιτικές τους θέσεις, οι οποίες ήταν αναντίστοιχες προς τις ανάγκες μιας προοδευτικής πολιτικής.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε βέβαιος ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» θα βγει νικητής στις επόμενες εκλογές. Είπε ότι οι Ευρωεκλογές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γίνονται με όρους εθνικών εκλογών. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει κάποια διαφορά, σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι θα παρακολουθήσει και το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου, με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στα τέλη του Σεπτέμβρη αρχές του Οκτώβρη. Ενδεχόμενη διαφορά ανάμεσα στο εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική Συμμαχία δε θα είναι καθοριστικό, αποκλειστικό πρόκριμα για το τι θα γίνει στις εθνικές εκλογές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter