Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπό τον Α. Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών

tsipras 22

Το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά την οποία και έκανε δεκτή .

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στα τηλεοπτικά συνεργεία:

«Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.
Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.
Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και να αναλάβω ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα.
Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Να στείλω ένα μήνυμα προς τους γείτονές μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους όπως προβλέπει η συμφωνία.
Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ,, με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν σε ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

Ο Νίκος Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών που πήραν το μέρος του Πάνου Καμμένου στην κόντρα των δύο. Συγκεκριμένα έγραψε «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος»όνια».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter