Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δεκτό κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νσ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

0saronikos800

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αφορά τη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού πλαισίου.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, ενώ η συζήτηση του στην Ολομέλεια προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ζητώντας βελτιωτικές αλλαγές και αναγνωρίζοντας πάντως ότι είναι σημαντικό, θετικό βήμα.
Τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος, επεσήμαναν ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία εντάσσεται σε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό προγραμματισμό διαχείρισης και εκμετάλλευσης του θαλάσσιου χώρου με στόχο την αξιοποίηση ενός ακόμα νέου αναπτυξιακού εργαλείου.
«Πέρα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό, το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, την NATURA, θαλάσσια και χερσαία, αλλά και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, έχουμε προσθέσει κάτι ακόμα που είναι η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και η αδιαμεσολάβητη έκδοση αδειών χωρίς την παρέμβαση κανενός πολιτικού οικονομικού παράγοντα», τόνισε ο κ. Φάμελος.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη τροπολογία που προβλέπει την παράταση για την υποβολή οικιστικών ορίων στους δασικούς χάρτες επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς τουλάχιστον 50 δήμοι της χώρας δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των πυκνώσεων».
«Εμείς θα δώσουμε παράταση για την αποστολή των οικιστικών ορίων, θα την φέρουμε για νομοθέτηση στην Ολομέλεια μέχρι τις 15 Ιουλίου», σημείωσε. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του κόμματος Χρήστος Μπουκώρος, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου ενώ ζήτησε, μεταξύ άλλων βελτιωτικές αλλαγές, στην τροπολογία για τις νέες προθεσμίες για τους δασικούς χάρτες, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι πράξεις της διοίκησης και να αποκλειστεί, όπως είπε, ο κίνδυνος να χάσουνε επιδοτήσεις χιλιάδες αγρότες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter