Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση Μητσοτάκη -Λιου: Η ΝΔ στηρίζει ένθερμα την περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Κίνας

27 19064517908614

Με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, Λιου Κιμπάο, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ υπογράμμισε ότι στηρίζει ένθερμα την περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Κίνας, η οποία ξεκίνησε επί ημερών κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας πριν από έντεκα χρόνια. «Η Ελλάδα, ως νησίδα σταθερότητας σε μια ασταθή γενικά περιοχή και με την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους της Ε.Ε., αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και γέφυρα αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στην σημαντική επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι «παρ' ότι πολεμήθηκε από τα κόμματα, τα οποία τότε βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία απ' όλα τα Κόμματα, ότι η επένδυση αυτή είναι μια επένδυση χρήσιμη, μια επένδυση αμοιβαία ωφέλιμη για τα συμφέρονται των δύο χωρών». Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τη ΝΔ, επιβεβαιώθηκε το κοινό ενδιαφέρον στην κατεύθυνση αυτή και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, πέραν του οικονομικού - εμπορικού τομέα και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης και του ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μια γρήγορα οικονομικά αναπτυσσόμενη υπερδύναμη θέτει στο επίκεντρο της μελλοντικής της στρατηγικής τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Κίνας είναι αδύνατον να πετύχουμε μια νέα, μεγάλη, διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τσινμπινκ να βάλει στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής του την πρόταση για το ανοιχτό εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων. «Δεν πιστεύουμε ότι η λογική του προστατευτισμού είναι προς όφελος της κοινωνίας μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Λιου Κιμπάο από την πλευρά του, αναφέρθηκε ειδικότερα στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσιάζοντάς την ως υπόδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε ως κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της. «Η Νέα Δημοκρατία είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη των Ελληνο - Κινεζικών σχέσεων. 'Αλλωστε, η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Κίνας ξεκίνησε το 2006 και ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία θέλουμε τώρα να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Κιμπάο.

Επίσης τόνισε την πρόθεση και τη διάθεση της Κίνας να εμβαθύνει την πολιτική εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα. Τέλος, έγινε αναφορά στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ αμοιβαίο υπήρξε το ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κιμπάο προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Κίνα, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter