Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται» -Νευρική κρίση λόγω ανασχηματισμού

tsipras 05385

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος δεν υπερψήφισε την Ολγα Γεροβασίλη και τον Αριστείδη Μπαλτά, δύο πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στην πρόταση με τα 11 ονόματα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπερψηφίστηκαν και εξελέγησαν τα πρόσωπα που προτάθηκαν από μέλη της Κ.Ε. και ήταν εκτός προεδρικής πρότασης: Η Φωτεινή Βάκη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Έτσι θα υπάρχει το αξιοπερίεργο η κυβερνητική εκπρόσωπος να μη μετέχει ως εκλεγμένη -αλλά ex officio- του κυβερνητικο-κομματικού οργάνου που θα συζητά και θα αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του πρόταση είχε -σύμφωνα με πληροφορίες- περιλάβει τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον Θοδωρή Δρίτσα, ωστόσο η ποσόστωση για τις γυναίκες οδήγησε τον πρόεδρο να θέσει εκτός πρότασης τους δύο υπουργούς.

Μάλιστα, όταν από άλλους συνέδρους (Ρήγος-Γολέμης) προτάθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος αρνήθηκε, προφανώς ενοχλημένος επειδη ήταν εκτός προεδρικής πρότασης.

Αποτελεί η μη εκλογή Γεροβασίλη απάντηση του οργάνου στο «κόψιμο» Σκουρλέτη; Αν και δεν μπορεί να το υποστηρίξει κανείς με βεβαιότητα, η επιβράβευση του Συνεδρίου στον Πάνο Σκουρλέτη με την 6η θέση στην ψηφοφορία για την Κ.Ε. δείχνει ότι μάλλον ήταν αντίστοιχη με τη βούληση της κομματικής βάσης η εξαίρεσή του από την προεδρική πρόταση για την Π.Γ.

Η αποστασιοποίηση Σκουρλέτη επιβεβαιώθηκε και από τις αναφορές του σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ότι σε περίπτωση που του αφαιρεθούν -κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό- οι αρμοδιότητες για την ενέργεια, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να επιστρέψει στα βουλευτικά του καθήκοντα...

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σκεπτικισμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε ο πρωθυπουργός θα... τραβήξει το όπλο του.

Από τη μια, αλλάζοντας ουσιαστικά το κυβερνητικό σχήμα, την ώρα όμως που η υψηλή επιβράβευση (από το Συνέδριο) σε υπουργούς όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Παύλος Πολάκης, έχει κάνει -έμμεσα- θετική αποτίμηση του έργου τους.

Στην ψηφοφορία για το Πολιτικό Συμβούλιο (το ένα από τα δύο όργανα που μαζί με το Εκτελεστικό θα συναποτελούν την Πολιτική Γραμματεία) επαναβεβαιώθηκε το ρεύμα των Νίκου Βούτση και Νίκου Φίλη, που -όπως και στο Συνέδριο- βγήκαν πολύ ψηλά, αλλά και η Ρένα Δούρου.

Αντίθετα, εκτός από την Ολγα Γεροβασίλη (που πλήρωσε και ως έναν βαθμό τον πόλεμο των τάσεων, αφού η ίδια δεν έχει ενταχθεί σε κάποια), δεν τα πήγε καλά και άλλος ένας από την προεδρική πρόταση: ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Μετά την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή, υπάρχουν δύο ημέρες «ύποπτες» για ανακοινώσεις: Η Δευτέρα 24/10 και η Τρίτη 25/10. Και τούτο διότι την Τετάρτη 26/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς- αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραβρεθεί στους εορτασμούς για τον πολιούχο της πόλης και την παρέλαση της εθνικής επετείου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έτοιμος ως την Τρίτη 25/10, τότε ο ανασχηματισμός θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν αρνητικές στο ενδεχόμενο να διενεργηθεί ο ανασχηματισμός τις επόμενες ώρες. Κρίσιμος παράγοντας, προφανώς, είναι η απόφαση του ΣτΕ και οι πολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 24/10 και την Τετάρτη 26/10 συνεδριάζει εκ νέου η Ολομέλεια του ΣτΕ για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Ονόματα και σενάρια

Οπως όλα δείχνουν, εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν ο Πάνος Σκουρλέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Θοδωρής Δρίτσας από το Ναυτιλίας, ο Αριστείδης Μπαλτάς από το Παιδείας και ο Βαγγέλης Αποστόλου από το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως αναφέρει και το «Εθνος», αναμένεται και ο χωρισμός των πολλών αρμοδιοτήτων του Υποδομών -υπουργός είναι ο Χρήστος Σπίρτζης- γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και εκεί σε ανατροπές. Ειδικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την παραμονή του Νίκου Κοτζιά, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος παραμένει στο υπουργείο του και θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για πιθανές αλλαγές ή την παραμονή των στελεχών του κόμματός του στην κυβέρνηση. Αναβαθμισμένο ρόλο ακούγεται ότι θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ενώ αναμένεται να αποχωρήσει ο Δημήτρης Μάρδας.

Στο Δικαιοσύνης ενδέχεται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί εκ των πραγμάτων στις αρμοδιότητες και στα πρόσωπα στο Επικρατείας (όπου τώρα είναι επικεφαλής οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Τέρενς Κουίκ και Ολγα Γεροβασίλη). Ο Νίκος Παππάς μπορεί να αναλάβει αρμοδιότητες Ανάπτυξης, αν και κάθε άλλο παρά αποκλείεται η παραμονή του στο Επικρατείας. Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών από το ΣτΕ (σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός τον έχει καλύψει πλήρως).

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter