Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πιθανό δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο

dimopisfisma 0535

Είναι πιθανό η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υπενθυμίζεται, άλλωστε ότι όπως ανέφερε νωρίτερα σε δημοσίευμα του το Capital.gr, μέσα στις προτάσεις που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αλλαγή του συντάγματος είναι και η ενίσχυση των δημοψηφισμάτων ως "εργαλείο" για τη λήψη σοβαρών και θεσμικών αποφάσεων που αφορούν τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η σχετική συζήτηση (για την αναθεώρηση του συντάγματος) θα γίνει σε βάθος και θα έχει ως στόχο την πιο ευρεία δυνατή συναίνεση και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο "Στρίβειν δια του εκλογικού νόμου και της Συνταγματικής Αναθεώρησης" το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ο Αλέξης Τσίπρας, βιάζεται. Η κυβέρνησή του ακόμη να κλείσει οριστικώς και αμετακλήτως την α' αξιολόγηση, καθώς το "φινάλε" θα γραφτεί μόνον όταν οι Θεσμοί πατήσουν το "κομβίον" του οικονομικού ανεφοδιασμού της χώρας με την πρώτη δόση των 7.5 δισ. ευρώ.

Τούτο πήρε νέα αναβολή για να εκπληρωθούν και άλλες υποχρεώσεις ( όχι εύκολες και διόλου τεχνικές για την κυβέρνηση) όπως λ.χ η θέσπιση του "ακαταδίωκτου" για τις κεφαλές του ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά ταύτα, στο Μαξίμου συνεχίζουν να μιλούν για ...ήσσονος σημασίας τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα λυθούν άμεσα και θα εισρεύσει χρήμα στον κρατικό κορβανά, κηρύσσοντας τη λήξη του πολύμηνου θρίλερ.

Στο μεταξύ, με μια ανάσα θα βουτήξει η κυβέρνηση στο νέο επεισόδιο, αυτό που απαιτεί νέο "μακροβούτι" απ τα στελέχη της, τις αλλαγές στα εργασιακά που καταφθάνουν με τις πρώτες στάλες του Φθινοπώρου.

Ήδη έχει ξεκινήσει επικοινωνιακό μπαράζ από μαξιμινά στελέχη να πείσουν ότι (και) στο πεδίο αυτό θα δώσουν τη μάχη των "κόκκινων γραμμών", όπως την έδωσαν ( sic) και κατά τη διαπραγμάτευση της α΄ αξιολόγησης.

"Δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, πετώντας την πρώτη μπαλωθιά, εξερχόμενος από το Μαξίμου, κατόπιν πολύωρης σύσκεψης από την οποία παρήλασε σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο.

Αλλαγές σε εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Στις 24 Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις προτάσεις του κόμματός του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το καλοκαίρι τούτο, διακοπές δεν έχει για τους βουλευτές, ως είχε προειδοποιήσει διότι κύριον πρωθυπουργικό μέλημα είναι να προσπαθήσει να αλλάξει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα που θα αρχίσει να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο μετά τις επισκέψεις των πολιτών στον γκισέ της εφορίας ( Αύγουστο καταφθάνουν και τα μπιλιέτα για τον νέο ΕΝΦΙΑ).

Εξ ου και η βιάση τούτη από κυβερνητικής πλευράς, να μην πάει χαμένο ούτε εικοσιτετράωρο από το τρίμηνο τούτο έως έρθει ο ακόμη πιο "θερμός" μήνας Σεπτέμβριος.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, όπως εγκαίρως ενημέρωσε επ αυτού χθες το Capital.gr, ετοιμάζεται καταρχήν να προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί τη βάση της απλής αναλογικής ( που αποτελεί και πάγιο αίτημα του κόμματός του). Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας ωστόσο θα περιοριστεί από την παραμονή του μπόνους για το πρώτο κόμμα, ωστόσο "ψαλιδισμένου" κατά 20 ή 30 έδρες ( από τις 50 που ισχύουν σήμερα).

Κατά τα λοιπά, οι αλλαγές που θα επεξεργαστεί η αρμόδια επιτροπή της Κυβέρνησης (σε αυτή θα συμμετάσχουν οι κκ Κατρούγκαλος και Χρυσόγονος), θα περιλαμβάνει προτάσεις όπως η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, η κυβερνητική θητεία τεσσάρων ετών (σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα μπορεί να κυβερνά για όσο χρονικό διάστημα είχε στη διάθεσή της η προηγούμενη από σύνολο τεσσάρων ετών), η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και η "ενδυνάμωση" του ρόλου των Δημοψηφισμάτων.

Μάχη με τις εντυπώσεις

Με ορίζοντα το Φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιδοθεί σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Τη μάχη των εντυπώσεων και δη σε ένα εξαιρετικά εχθρικό για την ίδια περιβάλλον, ως καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις (οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μάλιστα πριν να βάλει ο φορολογούμενος το χέρι στην τσέπη).

"Εφοδος στην κοινωνία" θα επιχειρηθεί σε κομματικό και πρωθυπουργικό επίπεδο με εκδηλώσεις θεματικές που θα διοργανώσει κόμμα και κυβέρνηση ενώ διαρκείς είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να "βγει μπροστά" με περιοδείες.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter