Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επίσκεψη ορόσημο, για συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα

tsipras iran 53536

Mε εκφράσεις όπως «επίσκεψη ορόσημο» εκ μέρους του Ιρανού πρώτου αντιπροέδρου και «συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα», εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, οι Αλέξης Τσίπρας και Εσάκ Τζαχανγκίρι επιβεβαίωσαν και δημόσια τη βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να αναβαθμίσουν με ταχείς ρυθμούς τη μεταξύ τους συνεργασία. Των δηλώσεων, προηγήθηκε η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Τζαβάντ Ζαρίφ, που προβλέπουν:

1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις

2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

3. Οδικό χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Κοινός παρανομαστής των θέσεων που διατύπωσαν οι κ.κ. Τσίπρας και Τζαχανγκίρι είναι η ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμισμού, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και την ανάπτυξη της συνεργασίας για την περιφρούρηση της σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Ο κ. Τζαχανγκίρι σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο αυτός υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα (ο πλήρης κατάλογος εστάλη με προηγούμενο τηλεγράφημα), σημειώνοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και το Ιράν κατάφεραν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι επαφές του και η συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο, ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων. Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο «στρατηγικού χαρακτήρα».

Κοινός στόχος, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Το κλίμα της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την ΕΕ που οπισθοδρόμησαν τα προηγούμενα χρόνια. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε την δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο, ενώ σημείωσε και τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία. Πρότεινε επίσης να οργανωθούν μεικτές οικονομικές επιτροπές για να αναζητηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας και να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα τα όποια εμπόδια .

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν πλήθος τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, τον πολιτισμό και την παιδεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter