Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα σελίδα για τη ΝΔ: Αναλαμβάνει την προεδρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

kyriakos mitsotakis 12

Ανατρέποντας το αποτέλεσμα του α' γύρου των εκλογών και τα προγνωστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, ωθώντας το κόμμα να αλλάξει σελίδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει σήμερα, Δευτέρα, την προεδρία της ΝΔ, μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στη Συγγρού. Στον νέο πρόεδρο θα παραδώσει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε ό,τι αφορά τα άμεσα σχέδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ, ενώ δέχθηκε πρόσκληση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν εντός της εβδομάδας.

Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να συγκαλέσει σύντομα έκτακτο συνέδριο του κόμματος και ως πιθανότερη ημερομηνία ακούγεται το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου.

Το στοίχημα που κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη νικητήρια δήλωσή του, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της ανανέωσης, το οποίο άλλωστε βρισκόταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στόχος του είναι το κόμμα να αποτελέσει σύντομα αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, απέναντι στον λαϊκισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως εκτιμάται από τους αναλυτές, οι ψηφοφόροι της ΝΔ φαίνεται να εκτίμησαν ότι η προοπτική νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η πιθανότητα η ΝΔ να επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας εξυπηρετείται καλύτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επίσης, εκτιμάται ότι οι νεοδημοκράτες πείστηκαν από τη φιλολογία πως ο Αλέξης Τσίπρας προτιμούσε, ως πιο συναινετικό, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αντέδρασαν σε αυτήν την προοπτική.

Ίσως, το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της «γαλάζιας» κάλπης να είναι, πάντως, ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ έστειλαν κατ' αρχάς μήνυμα υπέρ σαρωτικών αλλαγών στο κόμμα, αλλά κυρίως υπέρ αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε κατά την προεκλογική εκστρατεία του το πρόσωπο του μεταρρυθμιστή και δεν έκανε πίσω σε αυτό, ούτε και όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε για τις απολύσεις των καθαριστριών.

Σε ό,τι αφορά την ανατροπή μεταξύ α' και β' γύρου, καθοριστικής σημασίας ήταν η στήριξη που παρείχαν στον νέο πρόεδρο της ΝΔ ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον δεύτερο, θεωρούνται εντυπωσιακές οι ανακατατάξεις που καταγράφηκαν στη Μακεδονία, παρά τα «νεύματα» Καραμανλή υπέρ Μεϊμαράκη.

Επιπλέον, αν και στο προσκήνιο ο Αντώνης Σαμαράς τήρησε ίσες αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους, η κινητοποίηση του μηχανισμού του στην Πελοπόννησο ήταν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που αποτυπώνεται στην επίδοση του νέου προέδρου στους νομούς αυτούς.

Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο, ωστόσο, είναι η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον α' γύρο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον β' γύρο. Είναι ένα στοιχείο που είχε εντοπιστεί από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων οι οποίες παρακολουθούσαν την εκλογική διαδικασία της ΝΔ, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει σε ποιο βαθμό θα συνέβαλε στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Εντός της ημέρας τα τελικά αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της ΚΕΦΕ Γιάννη Τραγάκη, στο 70% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 51% των ψήφων έναντι 49% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Όπως εξήγησε, στο αποτέλεσμα αυτό έχει ενσωματωθεί μόλις το 50% των ψήφων από τα εκλογικά τμήματα της Αττικής, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει ισχυρό προβάδισμα. Ως εκ τούτου, το 51% θεωρείται αρκετά μετριοπαθές και το τελικό ποσοστό του νέου προέδρου της ΝΔ αναμένεται να είναι υψηλότερο.

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter