Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φίλης: Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές

Filis

Το σενάριο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος περιέγραψε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εταίρων φαίνεται να έχουν μπει στην κρισιμότερη φάση τους.


Ο κ. Φίλης, που θεωρείται και ως η αυθεντική φωνή του πρωθυπουργού στη Βουλή, είπε: «Μας έλεγαν ότι οι εκλογές θα διαλύσουν την οικονομία. Δεν έγινε. Τώρα λένε ξανά το ίδιο. Κάποιοι έχουν λόγο να τις φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές».
Και πρόσθεσε με πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού, αυτό θα γίνει. Επιδιώκουμε συμβιβασμό. Αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί νομιμοποίηση λαϊκή, εμείς δεν θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας όμως, όχι επί συζητήσεων».
Επιπροσθέτως, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο νέου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή, επισημαίνοντας: «Κοιμούνται όρθιοι όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, άλλου προσανατολισμού, σε αυτή τη Βουλή. Εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι άλλοι μετά από τις Κάννες».
Ο κ. Φίλης απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση, καλώντας την να χαμηλώσει τους τόνους και σημειώνοντας ότι «με αναμπουμπούλα δεν έχετε πολιτικό μέλλον».
Αναφορά σε ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος έγινε και από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, κλείνοντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια: «Όσοι φαντασιώνονται ότι αυτή κυβέρνηση θα είναι παρένθεση και ότι θα είναι παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Ο λαός έδωσε την απάντησή του. Και αν χρειαστεί, θα την δώσει ξανά».
Στο θέμα αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για να φυτιλιάσει για άλλη μια φορά την αβεβαιότητα μιλάει πλέον όλο και πιο συχνά για εκλογές και δημοψήφισμα». «Εμείς δε φοβόμαστε, εδώ είμαστε κάθε μέρα και πιο δυνατοί, αλλά εσείς ποιον προσπαθείτε να φοβίσετε; Ποιον αλήθεια απειλείτε με εκλογές; Τους δανειστές; Υπάρχουν στ' αλήθεια κάποιοι τόσο αφελείς ανάμεσά σας, που πιστεύουν ότι είναι οι εκλογές απειλή για τους δανειστές;», διερωτήθηκε. «Δε φοβάστε ότι οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας;», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Αλλά και ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι όσον αφορά το δημοψήφισμα κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ και άμα τη προκηρύξει θα καταρρεύσει η χώρα, ενώ όσον αφορά τις εκλογές είπε: «Μάλιστα, εκλογές το καταλαβαίνω. Δεν σας φτάνει η πλειοψηφία που έχετε; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στους ΑΝΕΛ;». Μάλιστα υπενθύμισε ότι εκλογές σημαίνει κατά το Σύνταγμα ότι πρέπει «να πάτε να παραιτηθείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διοριστεί κυβέρνηση διεξαγωγής εκλογών, έτσι λέει το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο μετά προηγούμενες εκλογές». «Οπότε ναι, εμείς που είμαστε το μικρότερο κόμμα της Βουλής, σας λέμε: ναι, αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, πείτε το. Εξηγήστε στον ελληνικό λαό όμως τα ψέματα, την ανακολουθία και πάτε να ζητήσετε ξανά εντολή. Να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter