Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία Τσίπρα

tsipras 29564

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα το βράδυ (20:00) στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση, την ώρα που οι συζητήσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κομβικό σημείο.


Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί τη Δευτέρα συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται εκτάκτως από την κυβέρνηση την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία πρόκειται να κατατεθεί στο Eurogroup, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για αποδέσμευση τμήματος της δόσης για την Ελλάδα, κι ενώ η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Δεδομένης της πολιτικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και των επικρίσεων της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης, η συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Εκτιμάται ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και να ζητήσει από την αντιπολίτευση να λάβει ξεκάθαρη στάση.
Η διαδικασία στο κοινοβούλιο θα αρχίσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προβλέπεται δικαίωμα δευτερολογίας.
Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Καλοδεχούμενη, χαρακτηρίζει, το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναπληρώνει το γεγονός ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι από τη συζήτηση η κυβέρνηση ίσως καταλάβει πόσο επικίνδυνα είναι τα επικοινωνιακά της παιχνίδια και την εγκαλεί για ανερμάτιστη στάση.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:
«Οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή, έστω και με τη κολοβή και συνοπτική διαδικασία του άρθρου 142A, είναι καλοδεχούμενη για να καταλάβει η ίδια η κυβέρνηση με τους βουλευτές της πού βρισκόμαστε και πόσο ρηχά και επικίνδυνα είναι τα επικοινωνιακά και γλωσσικά παιχνίδια.
»Αυτή όμως η διαδικασία δεν καλύπτει το γεγονός ότι η τροποποίηση/ παράταση της "Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης" υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση.
»Δεν καλύπτει επίσης το γεγονός ότι πήραν μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης τα 11 δις ευρώ του αποθεματικού του ΤΧΣ και τώρα η κυβέρνηση εκλιπαρεί να πάρει πίσω το 1,2 δις, λόγω της οξύτατης ταμειακής ανάγκης στην οποία έχει φέρει την χώρα η ανερμάτιστη στάση της ίδιας της κυβέρνησης.
»Για όλα αυτά έχουμε κουραστεί να προειδοποιούμε. Ενδεικτικά επισυνάπτουμε την ανακοίνωση μας της 3ης Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση είχε και πάλι λανσάρει την ιδέα της συζήτησης κατά το άρθρο 142Α, χωρίς να γίνει τελικά τίποτα. Ήδη πέρασε από τότε ένας σχεδόν μήνας κατά τον οποίο συνεχίζεται η παρέλαση των ίδιων ψεμάτων με βήμα σημειωτόν».
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με το δελτίο Τύπου της 3ης Μαρτίου σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή για κύρωση την τροποποίηση - παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης», στην οποία γίνεται λόγος για «κοροϊδία απέναντι στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και το Σύνταγμα της χώρας».
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter