Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τσίπρας: Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε λύση

tsipras 29564

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και την αποτυχία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, τα φώτα στρέφονται στην πιθανότητα να υπάρξει ένα τετ-α-τετ μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.
Πάντως, μετά το έκτακτο Eurogroup και μέχρι αυτή τη στιγμή το Βερολίνο τηρεί επί της ουσίας σιγήν ιχθύος.
Προσερχόμενη η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό, ενώ ανέφερε πως αναμένει να καλωσορίσει τον Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής.
Την ανησυχία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε πως «στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».
Ενημέρωση στους «28» για τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup θα κάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως ανέφερε και με tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον ενδιαφέρει να ακούσει όσα έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.
Να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται μια έντιμη, καλή ευκαιρία, ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο καγκελάριος τόνισε πως «πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα αυτό που είχε γίνει με την Ισπανία, όταν η Μαδρίτη χρειαζόταν χρήματα για τις τράπεζές της αλλά δεν ήθελε να μπει σε πρόγραμμα και τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατέστη δυνατό να βρεθεί από κοινού μια λύση».
Ο κ. Φάιμαν διαμήνυσε για άλλη μια φορά, ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξει απέναντι στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση μια εξίσου έντιμη στάση όπως προς όλες τις άλλες κυβερνήσεις.
«Θα πρέπει να προσεγγίσουμε μεταξύ μας και να μην περιμένουμε να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση» επισήμανε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ζητά την τήρηση των συμφωνιών, αλλά και να υπάρχει αμοιβαία προσέγγιση για να βρεθεί ένας δρόμος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα δρόμους ως δυνατότητες γεφυρώματος, για να εξετάσουν αν είναι σωστά αυτά που λέει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει, όπως ανέφερε ο κ. Φάιμαν, να αντικαταστήσει αναποτελεσματικά και αντικοινωνικά μέτρα με την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, και εδώ θα πρέπει η ΕΕ να δείξει ότι υποστηρίζει εξ αρχής αυτό τον δρόμο, με ταυτόχρονη αυστηρή τήρηση των συμφωνιών.
Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντ.Κάμερον.
Πηγή: in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter