Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση

tsipras 77

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τη συμφωνία συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ανακοινώνεται από ώρα σε ώρα.

Ο νέος Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας βρίσκεται από τις 09:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώνει τα στελέχη που αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση. Η ορκωμοσία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται μόλις εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις συγχωνεύσεις των υπουργείων.

O Π .Κουρουμπλής δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Στο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να βρεθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να αναλάβει έναν εποπτικό ρόλο - ομπρέλα στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων με ευθύνη να συντονίζει τη λειτουργία τους.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να αναλάβει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ο νομικός Σπύρος Σαγιάς.

Σύμφωνα με το Βήμα, αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναμένεται να οριστεί ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητες του παλαιού Εθνικής Οικονομίας θα συγχωνευθούν τα υπουργεία Τουρισμού, Υποδομών και Ναυτιλίας. Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας αναμένεται να αναλάβει ο Θ. Δρίτσας, ενώ το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού ενδεχομένως θα αναλάβει στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών κατά πάσα πιθανότητα θα τοποθετηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Πανούσης.

Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, ενώ σε θέσεις υφυπουργών αναμένεται να τοποθετηθούν οι Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους.

Για το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουν ακουστεί τα ονόματα των Αριστείδη Μπαλτά και Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος φαίνεται πως θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ενώ αναπληρωτής θα τοποθετηθεί ο Ν. Τόσκας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί ο Ν.Κοτζιάς, με υφυπουργό τη κυρία Νάντια Βαλαβάνη. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί ο Π. Νικολούδης, επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.

Ο Νίκος Παππάς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας.

Επικρατέστερος για Πρόεδρος της Βουλής θεωρείται ο Νίκος Βούτσης.

Την ευθύνη του Πρωθυπουργικού Γραφείου αναλαμβάνει ο 33χρονος νομικός Δημήτρης Τζανακόπουλος, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Τέλος, από την πλευρά των ΑΝΕΛ, αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί αναμένεται να οριστούν οι Τέρενς Κουίκ, Νίκος Νικολόπουλος, Έλενα Κουντουρά και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter