Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με 168 «Σταύρος Δήμας» και 131 «παρών» η δεύτερη ψηφοφορία

dimas stavros 1

Με 168 ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα και 131 «παρών» έληξε η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Απούσα από τη διαδικασία ήταν η Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Εκτός των 155 ψήφων που συγκεντρώθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Σταύρος Δήμας πήρε θετική ψήφο από 13 ακόμη βουλευτές.


Συγκεκριμένα, υπέρ του κ. Δήμα ψήφισαν οι πέντε που είχαν υπερψηφίσει και την πρώτη φορά, δηλαδή οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στη δεύτερη ψηφοφορία θετική ψήφο έδωσαν ακόμη οι Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, καθώς και οι ανεξάρτητοι πλέον πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Η Νίκη Φούντα, η οποία λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση της από τη ΔΗΜΑΡ, έμεινε στο «παρών», όπως και ο Θωμάς Ψύρρας, για τον οποίο υπήρξαν πληροφορίες, ότι ανεξαρτητοποιείται επίσης από τη ΔΗΜΑΡ.
Στο «παρών» έμειναν για δεύτερη φορά οι Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος και Μίμης Ανδρουλάκης.
Μετά τη δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνταν 200 ψήφοι, η εκλογή Προέδρου πάει σε τρίτη εκλογή που θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Εάν και η τρίτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:
«Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα-Καμμένου και άλλοι βουλευτές σήμερα, ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια.
» Όμως, η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το 'παρών'. Εκεί δεν θα υπάρχει «παρών». Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε Βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της Πατρίδας. Εκεί δεν θα υπάρχει 'παρών'. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του, ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη, λοιπόν, ψηφοφορία 'παρών' δεν θα υπάρχει.»
Αντίστοιχα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα Μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα και λεηλατούν την κοινωνία. Με την καινούργια χρονιά, η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε».
«Η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν είναι η άρνηση να συντηρήσουν τις υπάρχουσες πολιτικές. Ο καθένας παίρνει το δρόμο του» είπε ο Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου, αλλά και σε σχέση με τις διαρροές από το κόμμα του.
«Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Κουβέλης, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου.
«Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του» απάντησε, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης ερωτηθείς για την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα.
Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν και μέσα στη ΔΗΜΑΡ αντιδράσεις στην απόφαση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Σεις είπατε».
«Ο ελληνικός λαός να είναι σίγουρος ότι η ελπίδα έρχεται. Με τη γέννηση του Χριστού και την απελευθέρωση της χώρας από τις πολιτικές που επιβάλλουν αυτήν τη στιγμή οι ξένοι κατακτητές. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Θα ξανάρθει το χαμόγελο. Οι ΑΝΕΛ είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά το πέρας της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου.
«Τα μαξιλάρια θα έχουν την τύχη όλων εκείνων που παραβίασαν την λαϊκή εντολή» συνέχισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Χαϊκάλη, είπε: «Την έκρινε ο λαός».
«Απέναντι στη δυσοσμία ενός συστήματος που δε γιατρεύεται, απέναντι στα πολιτικά 'πάρε-δώσε' των άλλων δυνάμεων, στους εκβιασμούς αλλά και τις αυταπάτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο λαός μπορεί να αντιτάξει την οργάνωση πάλης του, την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας του, με ακόμα πιο δυνατό, αυτή τη φορά, το ΚΚΕ» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter